Un estudiant crea una fèrula per evitar la deformitat dels peus durant el repòs hospitalari

Marçal Obiols, estudiant universitari, ha dissenyat una estructura que permet millorar la immobilització dels peus dels pacients. L’estudiant ha donat la fèrula a Vall d’Hebron.

31/01/2018

Marçal Obiols va estar ingressat a Vall d’Hebron a causa d’una encefalomielitis quan tenia tretze anys. Aquesta patologia comporta l’afectació del sistema nerviós i, en algunes ocasions, causa pèrdua de sensibilitat. Per a la recuperació es requereix un repòs absolut al llit, i, en alguns pacients, aquest repòs deixa seqüeles com el peu equí (els peus queden permanentment flexionats cap en dins). Quan el Marçal va estar ingressat, la fisioterapeuta va recomanar a la família que recolzés el peu per tal de mantenir-lo recte. La manera actual de mantenir el peu recte és amb coixins o amb unes botes que subjectin el turmell. El pare del Marçal va crear-li un recolzador per als peus amb un calaix de la tauleta de nit de l’hospital, ja que amb els coixins no n’hi havia prou.

Quan a segon de batxillerat en Marçal va haver de triar el tema pel seu Treball de Recerca, va decidir crear una fèrula per evitar el peu equí durant el repòs hospitalari. Per tal d’elaborar el projecte va documentar-se amb les doctores que el van atendre, la Dra. Mar Meléndez, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, i la Dra. Mireia del Toro, del Servei de Neurologia Pediàtrica. En un inici volia elaborar el suport per al peu amb una impressora 3D, però les dimensions que requereix el suport no ho han permès. Finalment per elaborar-lo ha utilitzat una estructura de fusta que ha folrat amb material ortopèdic. La mida d’aquesta fèrula ha estat pensada per a infants d’entre quatre i tretze anys, ja que unes gomes permeten ajustar-la en funció de la mida del peu del nen o nena.

La Dra. Meléndez assenyala que “aquesta fèrula és un petit detall però té una gran transcendència, ja que evita futures deformitats en els peus dels nens i les nenes, fet que suposa una gran millora en el futur dels infants”.  

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Vall d'Hebron Campus

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Vall d’Hebron University Hospital Foundation – Research Institute.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.