Un estudiant crea una fèrula per evitar la deformitat dels peus durant el repòs hospitalari

Marçal Obiols, estudiant universitari, ha dissenyat una estructura que permet millorar la immobilització dels peus dels pacients. L’estudiant ha donat la fèrula a Vall d’Hebron.

31/01/2018

Marçal Obiols va estar ingressat a Vall d’Hebron a causa d’una encefalomielitis quan tenia tretze anys. Aquesta patologia comporta l’afectació del sistema nerviós i, en algunes ocasions, causa pèrdua de sensibilitat. Per a la recuperació es requereix un repòs absolut al llit, i, en alguns pacients, aquest repòs deixa seqüeles com el peu equí (els peus queden permanentment flexionats cap en dins). Quan el Marçal va estar ingressat, la fisioterapeuta va recomanar a la família que recolzés el peu per tal de mantenir-lo recte. La manera actual de mantenir el peu recte és amb coixins o amb unes botes que subjectin el turmell. El pare del Marçal va crear-li un recolzador per als peus amb un calaix de la tauleta de nit de l’hospital, ja que amb els coixins no n’hi havia prou.

Quan a segon de batxillerat en Marçal va haver de triar el tema pel seu Treball de Recerca, va decidir crear una fèrula per evitar el peu equí durant el repòs hospitalari. Per tal d’elaborar el projecte va documentar-se amb les doctores que el van atendre, la Dra. Mar Meléndez, del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, i la Dra. Mireia del Toro, del Servei de Neurologia Pediàtrica. En un inici volia elaborar el suport per al peu amb una impressora 3D, però les dimensions que requereix el suport no ho han permès. Finalment per elaborar-lo ha utilitzat una estructura de fusta que ha folrat amb material ortopèdic. La mida d’aquesta fèrula ha estat pensada per a infants d’entre quatre i tretze anys, ja que unes gomes permeten ajustar-la en funció de la mida del peu del nen o nena.

La Dra. Meléndez assenyala que “aquesta fèrula és un petit detall però té una gran transcendència, ja que evita futures deformitats en els peus dels nens i les nenes, fet que suposa una gran millora en el futur dels infants”.  

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.