La importància de vetllar per la salut cardiovascular en les embarassades

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora divendres 8 de març, el grup de treball de diabetis i obesitat de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), en el qual participa la Dra. María Goya, del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron, ha assenyalat que és necessari controlar la salut cardiovascular de les embarassades.

06/03/2019

El nombre de dones embarassades en risc de patir malalties cardiovasculars s'ha incrementat en els últims anys als països occidentals a causa de l'augment en l'edat a la qual es té el primer embaràs i la creixent prevalença dels factors de risc cardiovascular: diabetis mellitus, hipertensió, hipercolesterolèmia, obesitat, sedentarisme i tabaquisme. A més, encara que la dona no hagi presentat prèviament factors de risc cardiovascular, alguns poden desenvolupar-se durant l'embaràs i mantenir-se fins i tot una vegada finalitzat el mateix, amb importants repercussions en la salut cardiovascular durant la vida adulta posterior. 

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora divendres 8 de març, el grup de treball de diabetis i obesitat de la Secció de Risc Vascular i Rehabilitació Cardíaca de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), ha presentat en roda de premsa el projecte “Risc vascular a partir del 4t trimestre”, l'objectiu del qual és formar i conscienciar tots els professionals implicats en aquestes patologies produïdes durant l'embaràs i que comporten un risc vascular que perdura després del part. En aquest projecte participa la Dra. María Goya, del Servei de Ginecologia de Vall d’Hebron i investigadora principal del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Durant l'embaràs es produeixen una sèrie de canvis en la funció cardiovascular que són necessaris per a la gestació, però que poden resultar en problemes fins i tot després del part. Per exemple, diabetis gestacional, hipertensió durant l'embaràs, preeclàmpsia, eclàmpsia i part preterme. Com explica la Dra. María Goya, “les pacients amb pèrdua gestacional precoç tenen un major risc cardiovascular després del part, especialment aquelles que han tingut avortaments recurrents (3 o més avortaments). Segons un estudi recent que inclou prop d'1 milió de dones seguides durant 35 anys, el part preterme espontani és un factor independent de risc cardiovascular (increment de risc de malaltia isquèmica, d'infart i d’ictus)”. 

No obstant això, els problemes que ocasionen aquestes patologies no acaben amb el part, sinó que tenen importants repercussions en la salut cardiovascular de la dona durant la seva vida adulta posterior. Així, les dones que pateixen hipertensió durant l'embaràs o preeclàmpsia tenen major risc d'hipertensió i de cardiopatia isquèmica. El risc relatiu de cardiopatia isquèmica després de la preeclàmpsia és més de dues vegades superior al de dones amb embarassos normals, i el risc d'hipertensió és gairebé el quàdruple. 

Malgrat aquestes dades, moltes dones, de forma equivocada, deixen de controlar la seva tensió arterial o els seus nivells de glucosa en sang després de l'embaràs”, remarca la Dra. Goya.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.