Posem en marxa un programa de formació en cirurgia robòtica per a residents

Aquest nou programa permetrà que els metges residents puguin aprendre a utilitzar la cirurgia robòtica, considerada el futur de les intervencions quirúrgiques. Gràcies a la cirurgia robòtica es poden realitzar operacions mínimament invasives, amb menys incisions que la cirurgia convencional, fet que redueix el dolor postoperatori. En comparació amb la cirurgia laparoscòpica, la tecnologia robòtica és més precisa. Vall d’Hebron compta amb dos robots de cirurgia Da Vinci Xi d’última generació.  

18/03/2019

Vall d’Hebron posa en marxa un programa de formació en cirurgia robòtica per als metges residents. D’aquesta manera, l’hospital fa una clara aposta per potenciar la formació dels cirurgians del futur. La cirurgia robòtica suposa un canvi de paradigma respecte a la cirurgia convencional, ja que la mida de les incisions és clarament menor, la qual cosa deriva en un millor i més curt període postoperatori, menys dolor, menys possibilitats de complicacions i, en definitiva, una més ràpida incorporació a la vida diària per part del pacient. Com explica el Dr. Juan Antonio Hueto, coordinador del Bloc Quirúrgic de Vall d’Hebron, “els robots Da Vinci de cirurgia robòtica són la tecnologia més moderna en aquest àmbit. A Vall d’Hebron disposem de dos robots Da Vinci Xi d’última generació”. 

El sistema Da Vinci consta de tres components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió. Mitjançant la consola, posicionada fora del camp estèril, el cirurgià controla l’endoscopi 3D que mostra una imatge tridimensional del camp operatori. El carro del pacient es compon de quatre braços destinats a suportar l’instrumental quirúrgic i l’endoscopi. A la part posterior disposa d’un teclat tàctil i els comandaments per a la selecció de la tipologia d’intervenció, en funció de la qual es posicionaran automàticament els braços. La torre de visió conté la unitat central d’elaboració i processament de la imatge a través d’un monitor de pantalla tàctil de 24 polzades, un electrobisturí i un sistema de vídeo en alta definició (full HD).

Amb el robot Da Vinci, el cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa assegut a la consola des d’on maneja virtualment unes pinces. La visió en tres dimensions amb un augment de fins a deu vegades permet al clínic treballar amb una gran precisió. El sistema tradueix els moviments de les mans del metge en impulsos que són transmesos de forma literal als braços robòtics per arribar a zones de difícil accés. A més, s’elimina el tremolor fisiològic o moviments involuntaris del cirurgià, així com el cansament postural derivat de llargues hores d’intervenció. Per tant, el Da Vinci permet una cirurgia més precisa i amb menys pèrdua de sang. I la mesura de les incisions és menor. 

Actualment, Vall d’Hebron utilitza la robòtica en cirurgia urològica, cirurgia ginecològica, cirurgia ginecològica oncològica, procediments complexos en patologies benignes, cirurgia bariàtrica, cirurgia colorectal, cirurgia de cap i coll, cirurgia cardíaca, cirurgia general, cirurgia pediàtrica i cirurgia toràcica. Vint-i-dos cirurgians i onze infermeres de Vall d’Hebron compten amb el certificat atorgat per Intuitive Surgical, fabricant del robot, necessari per fer un ús adequat del Da Vinci. 


Formació per a residents en cirurgia robòtica en quatre fases 

La cirurgia robòtica ja és una realitat i, sobretot, serà la cirurgia del futur. Per això, a Vall d’Hebron som líders en la implementació d’aquesta tècnica i ara volem ser líders en formació amb la posada en marxa d’un programa d’entrenament en cirurgia robòtica per a residents”, explica el Dr. Juan Antonio Hueto. Aquest programa de formació es posarà en marxa a partir del mes de maig, quan començaran la seva estada a Vall d’Hebron els residents de l’últim examen MIR. Com explica el Dr. Juan Antonio Hueto, “els residents que vinguin a Vall d’Hebron realitzaran quatre mòduls de formació en cirurgia robòtica”. El mòdul 1 inclourà formació bàsica en coneixement teòric sobre els sistemes robòtics quirúrgics comuna a totes les especialitats quirúrgiques. El mòdul 2, formació online en coneixement teòric amb l’ús de la plataforma Vall d’Hebron i Intuitive. Aquestes plataformes online inclouen programes de formació i avaluació sobre la tecnologia Da Vinci. En aquest mòdul hi haurà un tronc comú i un tronc específic per a cada especialitat.

El mòdul 3 serà formació en coneixement pràctic, és a dir, formació presencial en sala quirúrgica sense pacients, formació en un simulador robòtic que imita el que fan els cirurgians en les intervencions reals i formació en la nova Àrea de Simulació de Vall d’Hebron. Com assenyala el Dr. Juan Antonio Hueto, “aquesta nova Àrea de Simulació permetrà als alumnes començar a aprendre diferents tècniques amb simuladors, una forma molt més segura i eficaç per formar-se. La nova àrea compta amb robots simuladors de pacient, amb els quals es poden practicar activitats complexes com cirurgies robòtiques”. També hi ha tres monitors amb pantalla tàctil, dues sales amb canons de projecció, i equips d’streaming i videoconferència. Aquest mòdul 3 també inclou la formació en competències psicomètriques. 

Finalment, el mòdul 4 consisteix a aprendre amb casos reals de cirurgia robòtica en quiròfan amb una doble consola, és a dir, una que utilitzarà el cirurgià certificat i una que utilitzarà el resident. El cirurgià certificat pot supervisar i controlar les accions del resident. “L’objectiu final és que els residents que superin aquesta formació rebin el certificat de Vall d’Hebron i puguin optar fàcilment a obtenir el d’Intuitive Surgical, el fabricant del Da Vinci”, afegeix el Dr. Juan Antonio Hueto. Aquesta formació en cirurgia robòtica per a residents es realitzarà en els camps de la urologia, ginecologia, cirurgia colorectal, cirurgia bariàtrica i cirurgia toràcica. 


Vall d’Hebron, pioner en cirurgia robòtica

  • El primer robot Da Vinci es va instal·lar a Vall d’Hebron el 2009. Els serveis que van començar amb cirurgia robòtica van ser Ginecologia i Cirurgia Pediàtrica. El programa de cirurgia robòtica de Vall d’Hebron es va consolidar el 2016 amb la donació d’un robot Da Vinci per part de la Fundació Cellex. El 2018 es va instal·lar un altre gràcies a fons públics. 
  • Vall d’Hebron ha estat el primer centre públic de Catalunya a disposar de dos robots Da Vinci. 
  • El Servei de Cirurgia Toràcica ha estat el primer de Catalunya que empra el robot Da Vinci d’última generació (Da Vinci Xi) en el tractament del càncer de pulmó. 
  • El Servei d’Urologia ha estat el primer de Catalunya a utilitzar el robot quirúrgic Da Vinci per a realitzar una cistectomia amb derivació ileal intracorpòria.
  • El 2018, Vall d’Hebron s’ha consolidat com el centre de referència de l’Estat en cirurgia robòtica. És el centre amb més professionals certificats i que més programes per especialitat té en marxa. El 2018 es van dur a terme més de 400 cirurgies robòtiques.
Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.