Vall d’Hebron realitza el primer trasplantament de l’Estat a una pacient que ha superat la COVID-19

La pacient és una adolescent que pateix una estenosi mitral, una cardiopatia congènita que es caracteritza per un estretament de l’orifici de la vàlvula mitral del cor.

14/05/2020

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha realitzat el primer trasplantament de l’Estat a un pacient que ha superat la COVID-19. Es tracta d’una adolescent que pateix una estenosi mitral, una cardiopatia congènita que es caracteritza per un estretament de l’orifici de la vàlvula mitral del cor, i que va rebre un trasplantament d’aquest òrgan. “És una pacient complexa que al llarg de la seva vida ja s’havia sotmès a quatre cirurgies majors de cor a causa de la seva cardiopatia”, explica el Dr. Ferran Gran, cardiòleg pediàtric i coordinador mèdic de Trasplantament Cardíac Pediàtric de Vall d’Hebron. “En presentar diverses complicacions, entre elles hipertensió pulmonar greu, es va decidir que la millor opció mèdica era realitzar-li un trasplantament de cor”, afegeix. És el primer trasplantament, tant pediàtric com adult, realitzat a l’Estat a algú que ha superat la COVID-19.

Durant la consulta preoperatòria en què s’havien de signar els documents de consentiment per fer el trasplantament de cor, va detectar-se que la pacient patia COVID-19 mitjançant una prova de cribratge (PCR). Tot i que la PCR es realitza sempre entre la bateria de proves pretrasplantament de forma rutinària des que va començar la pandèmia de coronavirus, en aquest cas l’equip mèdic de Vall d’Hebron va detectar prèviament una simptomatologia compatible amb la pneumònia. La PCR va sortir positiva i la pacient va estar ingressada a l’Hospital Infantil per una pneumònia provocada per la COVID-19. Un cop recuperada, va rebre l’alta. “La pacient no va fer un quadre greu per COVID-19. La seva evolució clínica va ser força bona”, explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria. Ja a casa, en una de les trucades del programa de seguiment telefònic després de l’alta que Vall d’Hebron fa amb els pacients donats d’alta per COVID-19, la mare va comentar a l’equip mèdic que la noia no es trobava bé i que creia que era pel seu problema del cor. “Vam contactar amb Cardiologia Pediàtrica i la pacient va acudir al nostre centre on, cinc hores després d’arribar, va patir una aturada cardíaca a causa d’una arítmia, motiu pel qual va ingressar a l’UCI Pediàtrica”, afegeix el Dr. Pere Soler. Per tant, la pacient va estar ingressada a l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron per una insuficiència cardíaca causada per la seva cardiopatia.

El trasplantament de cor va poder dur-se a terme dues setmanes més tard. “La intervenció es va realitzar un mes després que la menor patís la pneumònia a causa de la COVID-19, superat el període de 21 dies de seguretat recomanats després de la completa resolució de totes les manifestacions clíniques de la malaltia”, detalla el Dr. Joan Balcells, cap de l’UCI Pediàtrica de Vall d’Hebron. “A més, se li van realitzar dues proves PCR, separades per un període de 48 hores i que van sortir negatives, per assegurar que la seva recuperació era total”, afegeix el Dr. Joan Balcells.

“La pacient necessitava de forma urgent un trasplantament de cor. Va sorgir un donant compatible enmig de la complexa situació de pandèmia, quan el 70% dels membres del Servei d'Anestesiologia assistien a malats crítics amb COVID-19 , i la resta ens dedicàvem a l’assistència quirúrgica urgent i especialitzada, com els trasplantaments pediàtrics”, exposa la Dra. Eva Andreu, de la Secció d'Anestesiologia Pediàtrica del Servei d'Anestesiologia i Reanimació. “La pacient, per la seva patologia, presentava un alt risc anestèsic, però amb l'esforç de tot l'equip de trasplantaments es va aconseguir que sortís endavant”, afegeix la Dra. Eva Andreu.

La pandèmia de COVID-19 ha modificat alguns aspectes del procés de trasplantament, com exposa el Dr. Raúl Abella, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de Vall d’Hebron. “Abans de la COVID-19, nosaltres anàvem a l’hospital del donant a fer l’extracció i la recollida de l’òrgan. Ara, per seguretat, se n’encarreguen els professionals de l’hospital del donant”. En el cas dels donants, es descarten aquells que hagin patit qualsevol patologia clínica compatible amb la COVID-19. Segons estableix el protocol mèdic, es realitza una enquesta epidemiològica per esbrinar si el donant o algú de la seva família ha patit COVID-19 21 dies abans de la donació i, encara que el donant no hagi presentat cap quadre clínic de la malaltia, se li realitza una prova PCR 24 hores abans de l’extracció. “El fet que la pacient hagués patit COVID-19 ens feia témer que el virus hagués pogut agreujar la hipertensió pulmonar que ja tenia o produir alguna lesió residual que impossibilités el trasplantament, però afortunadament no va ser així”, explica el Dr. Raúl Abella. 

Tretze trasplantaments a Vall d’Hebron des de la declaració de l’estat d’alarma

Vall d’Hebron ha realitzat un total de tretze trasplantaments des del 13 de març, quan va declarar-se l’estat d’alarma per la pandèmia de COVID-19: dos trasplantaments hepàtics infantils i dos a pacients adults, dos trasplantaments renals infantils i cinc a pacients adults, un trasplantament de pulmó a adult i un de cor a un pacient pediàtric. En el conjunt de Catalunya, entre el 13 de març i el 13 de maig van realitzar-se un total de 23 trasplantaments. En tot l’Estat s’han fet 206 trasplantaments. “El programa de trasplantament pediàtric de Vall d’Hebron ha demostrat fortalesa i resiliència en una situació tan adversa com la pandèmia del coronavirus i ha fet possible casos d’èxit com aquest”, valora la Dra. Teresa Pont, coordinadora mèdica de Trasplantaments de Vall d'Hebron.

D’acord amb les recomanacions de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), durant els pitjors moments de la pandèmia de COVID-19 l’activitat de trasplantaments s’ha restringit als pacients en situació d’urgència i que presenten major gravetat clínica, així com als pacients amb més dificultats per rebre un trasplantament, com són els menors d’edat, per la dificultat de trobar òrgans.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.