Curs de Bioinformàtica per a la Recerca Biomèdica

 Cursos
  Aula d’informàtica 1- Mòdul Sud (Pavelló Docent) —
08/06/2022
08/06/2022 -- De 09:30h a 13:50h
Organitza :
UEB-Recerca Vall d'Hebron
Modalitat: Presencial
Comparteix-lo:
Curs de Bioinformàtica per a la Recerca Biomèdica

Presentació

La recerca biomèdica moderna necessita sovint fer servir informació de diverses menes; per exemple sobre estructures, seqüències, anotacions o funcions de diferents tipus d'entitats i components biològics. Molta d’aquesta informació es troba disponible en bases de dades públiques i el domini de les eines per accedir-hi i recuperar-ne la informació necessària és una habilitat cada cop més imprescindible entre els investigadors en biomedicina.

D’altra banda les tècniques de biologia molecular moderna permeten generar, en poc temps i amb poc cost, grans quantitats de dades relacionades amb les anomenades ciències “òmiques” que els investigadors necessiten poder manegar i analitzar. Si bé algunes d'aquestes anàlisis poden ser complexes i requerir de personal especialitzat (http://ueb.vhir.org) n'hi ha d'altres que, amb els coneixements i els recursos adequats, són relativament senzilles de dur a terme.

L'objectiu principal d'aquests curs és proporcionar una perspectiva general dels principals recursos bioinformàtics que poden resultar d'utilitat en el dia a dia de la recerca biomèdica o la pràctica clínica. El seu enfoc és aplicat i el que es persegueix és dotar als investigadors i professionals de la biomedicina de conceptes i eines per saber quan -i com- cal fer servir cadascun d’aquests recursos, o quan és millor buscar suport més especialitzat.

L'aplicació dels conceptes i tècniques presentats al llarg del curs es durà a terme consultant bases de dades i navegadors genòmics online, però també emprant eines específiques, com Galaxy o R i Rstudio, ja instal·lades als ordinadors de l'aula.

A qui s'adreça el curs

Els curs s'adreça a investigadors -pre o post docs- i professionals de la biomedicina que desitgin aplicar la bioinformàtica en els seus estudis o que, simplement, vulguin entendre millor els estudis realitzats pels bioinformàtics que els donen suport.

Professorat

El curs està organitzat per la Unitat d'Estadística i Bioinformàtica (UEB) del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El curs serà impartit pels membres de la UEB, la Dra. Mireia Ferrer, doctora en l'àrea de Biomedicina, Màster en Bioestadística i Bioinformàtica i Màster en Immunologia, el Dr. Álex Sánchez, doctor en Estadística, Màster en Bioinformàtica i professor titular del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona, Esther Camacho, llicenciada en Biotecnologia, Màster en Bioestadística i Bioinformàtica i Màster en Biologia Cel·lular, el Prof. Angel Blanco, DEA en Genètica i professor del departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona i la Dra. Berta Miró, doctora en Biologia i Màster en Bioestadística i Bioinformàtica.

Organització

El curs es farà en una aula d'informàtica, de forma que no cal que els alumnes portin ordinadors.

La metodologia serà de caire teòrico-pràctic. Cada sessió es dividirà en una part d'exposició teòrica seguida o intercalada amb parts pràctiques on els alumnes treballaran en grups d'una o dues persones.

En cada sessió participaran dos professors, un que estarà donant la classe i l’altre que estarà atenent els dubtes individuals que puguin tenir els alumnes.

Dates, horaris i lloc de realització

El curs té una durada de 20 hores i consisteix en cinc sessions de quatre hores.

Les sessions es faran els dies 8, 13, 15, 20 i 22 de juny de 2022, de 9:30 a 13:50h a l'aula d’informàtica del Mòdul Sud de la Facultat de Medicina (Pavelló Docent) de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Hi ha 30 places, que s'adjudicaran per estricte ordre de pagament. En cas de no arribar-se a un mínim de 15 inscripcions el curs no es durà a terme. 

Més informació: Per qualsevol dubte, podeu contactar per mail amb Mireia Ferrer mireia.ferrervhir.org o per telèfon al 634832859


Inscripcions clicant en aquest enllaç

Programa
 

Activitats relacionades

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Biomarkers in MS: from CSF to blood'

27.02.2024 - 15:00
Més informació

Curs de formació bàsica d'instructors en simulació

28.02.2024 - 09:00
Més informació

Vall d'Hebron Talks 'Trastorn per consum d'alcohol i malalties hepàtiques relacionades'

Activitat Online
29.02.2024 - 15:00
Més informació

IV Curs de Trasplantament Hepàtic Split: Aspectes Teoricopràctics

06.03.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.