Webinar VHIR "Salut Mental en temps de la COVID-19"

 
  Online —
23/12/2020
23/12/2020 -- De 16:00h a 17:30h
Organitza :
Vall d'Hebron Institut de Recera (VHIR)
Modalitat: Presencial
Comparteix-lo:

Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, Cap de Servei Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i Investigador Principal del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Resum webinar: La Organización Mundial de la Salud, en enero del 2020, declaró el nuevo brote de coronavirus, COVID-19, como una emergencia de salud pública a nivel internacional con un elevado riesgo de extenderse a distintos países a nivel mundial. Dos meses más tarde, calificó el brote de SARS-CoV-2 oficialmente de pandemia. El virus se ha extendido a nivel mundial conllevando un elevado número de personas infectadas y múltiples muertos.

Aunque la mayoría de la población mostrará resiliencia delante de las pérdidas, el estrés y el miedo, es probable que el virus exacerbe los trastornos mentales previos y contribuya a desarrollar psicopatología relacionada con el estrés en parte de la población. Existen pruebas de que los individuos expuestos a emergencias de salud pública presentan una mayor vulnerabilidad psicopatológica tanto durante como después del suceso potencialmente traumático.

Los profesionales sanitarios se encuentran en la primera línea de atención a pacientes afectados por la COVID-19, presentando un mayor riesgo de verse afectados por la propia patología médica que atienden. Además, presentan actualmente una importante sobrecarga laboral, aislamiento y sentimientos de discriminación siendo más vulnerables a experimentar cansancio físico, miedo, ansiedad, malestar emocional y problemas para dormir.

En este webinar abordaremos el impacto que está teniendo en la salud mental de la población la actual pandemia, así como las repercusiones en los profesionales de la salud. Por otra parte, se presentarán diferentes abordajes llevados a cabo ante las necesidades actuales en salud mental derivadas de la pandemia.

 

Cv: Cap del Servei de Psiquiatria, Investigador principal del VHIR i professor agregat de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona. Els meus interessos són els trastorns del neurodesenvolupament, com el trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) i el trastorn de Tourette. L’altra àrea d’interès que tinc és l’eHealth i la innovació al voltant de la medicina i l’aplicació de noves tecnologies. En el marc de la Comissió d'Innovació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on tinc el càrrec de president, puc donar un impuls a aquest vessant.CV: Sóc doctor en psiquiatria per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), màster en teràpia familiar sistèmica per la UAB, especialista en psiquiatria i professor agregat de la Facultat de Medicina de la UAB (acreditat com a professor titular per l'ANECA el 2014). Des del 2001 desenvolupo la meva activitat assistencial, docent i investigadora a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona. Assistencial: Cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron des del 2016. Coordinador del Programa de trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) del Servei de Psiquiatria des del 2002 i des del 2004, coordinador de les Urgències de Psiquiatria. Docent: Professor agregat del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Facultat de Medicina de la UAB des del 2005. Acreditat com a professor titular per l'ANECA des del 2014. Coordinador de la docència de l'assignatura de psiquiatria del Departament des del 2013 i de l'assignatura de psiquiatria a la Unitat Docent Hospitalària Vall d'Hebron, sent a més el responsable de l'elaboració de la guia docent de l'assignatura de psiquiatria de la UAB per a l'Espai Europeu d'Educació Superior (Pla Bolonya). Així mateix, imparteixo classes en l'assignatura de delinqüència i psicopatologia del grau de criminologia de la Facultat de Dret de la UAB des del 2005. Realitzo activitat docent en diferents estudis de postgrau de medicina. He dirigit 4 tesis doctorals amb la qualificació d'excel·lent Cum Laude.

Investigació: La meva activitat investigadora se centra en l'estudi de les bases biològiques dels trastorns mentals, destacant el TDAH i els trastorns per ús de substàncies, amb una clara perspectiva translacional. He publicat un total de 125 articles científics amb un factor d'impacte total de més de 394,37. A la base de dades Scopus disposo d'un nombre total de 1493 cites i un índex h de 20.

Ja està disponible l’enllaç per apuntar-s’hi.

Inscriu-t'hi​

La inscripció és gratuïta

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.