Celebrem la 1a Jornada del Maneig Integral del Dolor

La jornada s'ha centrat en els pacients pediàtrics, la gent gran i els pacients amb alteració de la cognició, que són aquells que tenen més problemes per expressar com pateixen.

16/10/2019

Coincidint amb el Dia Mundial del Dolor, enguany dedicat als pacients vulnerables, Vall d’Hebron ha celebrat la 1a Jornada del Maneig Integral del Dolor. El Dr. Josep Maria Argimon, director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS),  ha destacat durant la seva intervenció que “el dolor és un tema crucial, cada vegada hi haurà més persones afectades. Per donar resposta a aquest fet, disposem d’un Programa Assistencial d'Expertesa de l'Institut Català de la Salut (PADEICS) que ens permet evitar desigualtats en l’atenció de les persones amb dolor. A més, per a l’abordatge del dolor resulta fonamental tenir present també la perspectiva de gènere”.

De la seva banda, el Dr. Albert Salazar,gerent de Vall d’Hebron, ha destacat que “a Vall d’Hebron disposem d’una unitat multidisciplinària del dolor centrada en el pacient que ens permet oferir una atenció integral”.

El responsable de la Unitat del Dolor de Vall d'Hebron, el Dr. Javier Medel, ha explicat que és fonamental avençar en l’abordatge del dolor “en els pacients pediàtrics, la gent gran i els pacients amb alteració de la cognició, que són aquells que tenen més problemes per expressar com pateixen”.

El Dr. Javier Medel ha obert la jornada amb la intervenció ‘Fem un abordatge terapèutic adequat del dolor en els pacients vulnerables’. Posteriorment, especialistes en cadascun dels grups de població protagonistes de la jornada han analitzat casos clínics de pacients vulnerables amb el dolor. El Dr. Luis Gros, metge adjunt del Servei d’Oncologia i Hematologia Pediàtrica de Vall d’Hebron, ha impartit la xerrada ‘El dolor no és un joc de nens’. El Dr. Antonio San José, cap clínic del Servei de Medicina Interna i Geriatria, ha centrat la seva intervenció en aspectes claus en el maneig del dolor en el pacient gran fràgil hospitalitzat, i Ana María Sánchez, infermera assistencial pediàtrica de Vall d’Hebron, en l’atenció continuada d’infermeria en el maneig del dolor. Per part seva, el Dr. Francesc Pujades s’ha centrat en les dificultats de la valoració del dolor en el pacient amb demència, i la Dra. Sara Guila Fidel, psicòloga clínica de Vall d’Hebron, ha parlat sobre l’avaluació i abordatge des de la perspectiva de la psicologia.

“Cada cop hi ha més sensibilitat pel dolor crònic, que afecta a més gent a causa de  l’envelliment de la població i la cronificació de moltes patologies”, ha reflexionat el Dr. Javier Medel. El dolor crònic es defineix com aquell que presenta una durada superior als tres mesos. Segons alguns registres, més del 75% de les persones de més de 65 anys presenten dolor crònic, el més freqüent del qual és el derivat de problemes musculoesquelètics.

“Tot i que aconseguir el dolor zero en els nostres pacients és molt difícil, hem de procurar la seva confortabilitat i abordar no només el dolor físic, sinó també l’emocional que se’n deriva”, ha afegit el Dr. Javier Medel. En els casos de pacients vulnerables, es treballa amb diferents escales com l’escala PAINAD en aquells amb demència o la de Wong-Baker en nens petits, per objectivar-lo. El dolor es pot tractar amb fàrmacs en la seva dimensió més física, i amb teràpia cognitiu conductual en la seva dimensió més afectiva, molt freqüent en les patologies cròniques. En alguns pacients es fa servir teràpies no farmacològiques, com per exemple, en les cures dels pacients cremats, en les quals s’utilitzen teràpies de distracció amb ulleres de realitat virtual.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.