Curs d’Actualització en Malaltia Celíaca

La segona edició del curs Actualització en Malaltia Celíaca ha permès exposar les principals novetats en el camp d'aquesta patologia que cada vegada afecta més persones.

11/04/2019

El 8 d'abril s’ha celebrat la segona edició del curs Actualització en Malaltia Celíaca, una patologia que cada vegada afecta més persones i pot restar molta qualitat de vida. Com explica la Dra. Romina Dieli-Crimi, del Servei d'Immunologia i codirectora del curs, “la idea del curs ha estat repassar conceptes bàsics de la malaltia celíaca, les línies a seguir actualment, els algoritmes que permeten optimitzar el diagnòstic, quines proves demanar i com interpretar-les”. Conceptes teòrics fonamentals que, com assenyala la Dra. María Teresa Sanz, del Servei d'Immunologia i també codirectora del curs, “s’han complementat amb casos clínics perquè el curs sigui més interactiu i els participants posin en pràctica els conceptes teòrics apresos”.

La malaltia celíaca és una enteropatia autoimmune de caràcter sistèmic en la qual el desencadenant ambiental és el gluten (present en molts aliments, com el blat). D’aquesta manera, el sistema immunitari reacciona de forma exagerada provocant danys a la mucosa intestinal. Quan l’intestí prim està danyat, no pot absorbir bé els nutrients. Per això els pacients poden patir feblesa, anèmia, pèrdua de densitat òssia, dolor abdominal o diarrea entre d’altres. S’estima que aquesta patologia afecta el voltant de l’1% de la població, encara que molts pacients estan sense diagnosticar. Com assenyala la Dra. Dieli-Crimi, “en els nens, els símptomes són més evidents i, per tant, la malaltia pot ser més fàcil de diagnosticar. Però, entre els adults, els símptomes són més variats i inespecífics, la qual cosa dificulta el diagnòstic. Molts adults pateixen aquesta malaltia durant molts anys sense que es diagnostiqui”.

En aquest sentit, la Dra. Sanz emfatitza que “la malaltia celíaca és molt més que un problema intestinal, ja que pot manifestar-se extraintestinalment com afectació neurològica o de la pell”.

 

Servei d'Immunologia

El Servei d'Immunologia col·labora en el diagnòstic multidisciplinari dels pacients celíacs juntament amb altres àrees. Per això, en el curs també han participat professionals del Servei d'Anatomia Patològica, la Unitat de Suport Nutricional i la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica, que també intervenen en el diagnòstic i seguiment d’aquests pacients. Com assenyala la Dra. María Teresa Sanz, “el Servei d'Immunologia és un servei transversal que dóna suport a diferents àrees clíniques. En el cas de la malaltia celíaca realitzem l'estudi de marcadors genètics i serològics per al diagnòstic i seguiment d'aquesta malaltia”. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.