Demostren que la COVID-19 pot danyar la placenta de dones embarassades

Es tractaria d’una afectació placentària infreqüent que pot ser mortal en alguns fetus que comportaria un flux sanguini anòmal entre les mares i els fetus a l'úter.

05/10/2021

Investigadors de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, del CLÍNIC-IDIBAPS i del Parc Taulí de Sabadell han demostrat el dany causat per la infecció del SARS-CoV-2 a les placentes de dones embarassades. En concret, ha comprovat l’afectació mortal en els fetus que ha tingut la COVID-19 en un grup d’embarassades d’entre 24 i 39 anys. A l’estudi han participat les Dres. Marta Garrido, Jéssica Camacho i Alexandra Navarro, patòlogues del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El treball, liderat pel Dr. Alfons Nadal, del Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic i membre del grup de Patologia molecular inflamatòria i de tumors sòlids de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), també ha comptat amb el Dr. Joan Carles Ferreres, del Parc Taulí Hospital Universitari, i professionals dels serveis d’obstetrícia i microbiologia dels tres centres i s’ha publicat recentment a la revista Modern Pathology.

L’estudi analitza prop de 200 casos de dones embarassades i que es van infectar per la COVID-19 en l’embaràs, aportats entre els tres hospitals. En total, es van demostrar 9 casos de placenta infectada per SARS-CoV-2, i en 5 dels quals hi va haver la mort intrauterina del fetus. Tots els casos analitzats havien tingut un embaràs dins de la normalitat i no es van identificar altres causes que poguessin acabar amb la mort del fetus. Afortunadament, l’afectació de la placenta és molt infreqüent (4,5% de les dones embarassades que han patit COVID-19, segons aquesta sèrie), i les morts fetals atribuïbles a la aquesta afectació són només del voltant del 2,5%. La participació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en el seu paper de centre de referència de COVID-19 gestacional ha estat clau en aquest treball per proporcionar potència a aquesta recerca.

L’estudi demostra que la infecció del teixit placentari s'acompanya d’una lesió característica que consisteix en necrosi del trofoblast, una capa de cèl·lules que proveeix nutrients des de la mare al fetus dins l’úter, i col·lapse de l’espai intervellós, és a dir, cadascun dels espais cavernosos de la placenta situats entre les vellositats coriòniques i ocupats per sang materna. Aquest dany al trofoblast apunta a una nova complicació de la COVID-19. Aquesta afectació explica que la placenta deixi de ser esponjosa, sigui molt més dura i quedi malmesa fins al punt de provocar, en alguns casos, la mort del fetus.

La placenta és el primer òrgan que es forma en el desenvolupament fetal. Actua com els pulmons, intestins, ronyons i fetge del fetus, obtenint oxigen i nutrients del rec sanguini de la mare. És també responsable de molts dels canvis hormonals dins el cos de la mare.

Els patòlegs de l’estudi sostenen que “l’estudi evidencia el dany causat per la COVID-19 a la placenta. No havíem vist mai aquestes lesions en unes placentes tant malmeses i és que no hi havia referències degut a que es tracta d’una malaltia nova”.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.