Dos experts de Vall d’Hebron presideixen el Comitè Organitzador de la Reunió Anual de la Societat Espanyola de la Son

La Dra. Odile Romero i el Dr. Gabriel Sampol són els responsables de la Unitat Multidisciplinària de la Son de Vall d’Hebron, que ofereix una assistència integral en el diagnòstic de la patologia de la son. A més, l’hospital és centre de referència en el tractament de les patologies de la son en edat infantil.

24/04/2018

La Societat Espanyola de la Son inicia demà la seva reunió anual a Barcelona. Els dos presidents del Comitè Organitzador són dos referents de Vall d’Hebron en aquest àmbit. Es tracta de la Dra. Odile Romero, neurofisiòloga, i el Dr. Gabriel Sampol, pneumòleg, tots dos responsables de la Unitat de la Son de Vall d’Hebron. L’insomni, les apnees de la son, la hipersòmnia o els problemes de la son en els més petits són alguns dels temes més destacats del congrés. Àmbits en els quals, precisament, Vall d’Hebron té en marxa programes de referència i en els quals acredita una gran experiència.

Com explica la Dra. Romero, l’insomni i les apnees de la son són els problemes de salut més freqüents en la societat actual. “Per aquests problemes, tenim un programa de col·laboració amb Atenció Primària. A la unitat mantenim una consulta d´infermeria dedicada al control del tractament amb pressió positiva contínua en la via aèrea (CPAP) i que tambè realitza terapia cogntivo-conductual grupal a pacients amb insomni. Desprès de l´éxit amb un estudi pilot, estem preparant programes de formació dirigits a  infermeres d’Atenció Primària”. D’altra banda, assenyala el Dr. Sampol, “som pioners en el fet de focalitzar esforços en les persones amb apnees de la son que presenten més problemes, per exemple, en aquells que abandonen el tractament. Fem servir telemedicina per millorar el compliment de les teràpies respiratòries relacionades amb la son”.

A més, Vall d’Hebron és un dels pocs centres que monitoritza durant la nit la ventilació  mecànica no invasiva per insuficiència respiratòria  crònica. “Aquest és un dels temes que també es tractaran al congrés —explica el Dr. Sampol—. Analitzem els senyals que proporciona la màquina per aconseguir una millor eficàcia del tractament i descans del pacient”.

Un altre dels temes més destacats de la reunió serà el dels problemes de la son en nens i adolescents, ja que ells també pateixen insomni i apnees, entre altres problemes. “Som centre de referència a Catalunya per aquest tipus de patologies en els més petits —comenta la Dra. Romero—. En aquest projecte col·laborem de forma molt estreta amb pneumòlegs, neuròlegs i otorinolaringòlegs infantils del nostre centre”.

Pel que fa a la hipersòmnia, de causa neurològica o idiopàtica, trastorn de la son caracteritzat per una son excessiva constant i involuntària, “durant la reunió es parlarà dels tractaments més innovadors, que tenen molt pocs centres, i que actualment fem servir a Vall d’Hebron”, explica la Dra. Romero.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.