El Biobanc de Vall d'Hebron posa en marxa un cercador de mostres biològiques

El cercador recull 65.609 casos que han estat catalogats utilitzant la classificació internacional de malalties.

04/04/2024

A la pàgina web del Biobanc Hospital Universitari Vall d'Hebron (HUVH), s'ha publicat la primera versió del cercador de mostres humanes destinades a la investigació. El cercador recull 65.609 casos que han estat catalogats utilitzant la classificació internacional de malalties ICE-10 i la codificació ORPHA per al cas de les malalties minoritàries.

Aquest catàleg acull 4.218 casos de malalties infeccioses, 5.411 de malalties oncològiques, 2.377 de malalties renals, 1.676 de cardiovasculars, 1.531 de respiratòries i 3.016 de COVID-19, entre d'altres. Són especialment destacats, per la seva escassetat en la majoria dels catàlegs, els 3.157 casos de malalties minoritàries que acull casos relacionats amb alteracions genètiques, malalties del sistema urinari, digestiu, entre d'altres.

Aquest catàleg pretén donar visibilitat a mostres donades per a la investigació, facilitant-ne la cerca mitjançant l'ús de criteris com el tipus de malaltia o el codi ICE-10, salvaguardant en tot moment la privadesa dels donants.

En els últims mesos l'equip que integra el Biobanc en col·laboració amb els investigadors, s'ha dedicat a la creació d'aquest catàleg amb l'objectiu de facilitar la feina del personal del Campus Vall d'Hebron i de les entitats externes amb les quals treballem. "Esperem contribuir amb aquest catàleg a la cerca de mostres de forma més accessible i transparent", destaca Isabel Novoa, directora del Biobanc HUVH.

El treball de l'equip del Biobanc continua avançant davant la necessitat de la interoperabilitat de dades en el sector salut. En un futur es planteja, en col·laboració amb Sistemes d'Informació del Vall d'Hebron, utilitzar el model comú de dades en salut OMOP (Observational Medical Outcomes Partnership) endinsant-se en els reptes que comporta l'accés a les dades.

El Biobanc HUVH, com a membre de la Plataforma de Biobancs i Biomodels de l'Institut de Salut Carlos III (PISCIIIBB), contribuirà amb aquest catàleg a l'ampliació del catàleg de la PISCIIIBB que actualment recull únicament les mostres de malalties minoritàries i COVID-19, de totes les unitats que la conformen.

En els pròxims mesos la PISCIIIBB, membre observador de la Infraestructura Europea BBMRI (European Research Infrastructure for Biobanking), passarà a ser un membre de ple dret. D'aquesta manera, el Biobanc HUVH a través de la PISCIIIBB formarà part d'una de les infraestructures més importants de la Unió Europea i podrà contribuir amb els casos que es mostren en aquest catàleg a l'objectiu final d'aquesta infraestructura d'impulsar la investigació Biomèdica.

Són especialment destacats, per la seva escassetat en la majoria dels catàlegs, els 3.157 casos de malalties minoritàries.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.