El Campus Vall d’Hebron contribueix a l'ampliació del Catàleg de Models Animals de la Plataforma de Biobanc i Biomodels de l'Institut de Salut Carlos III

L'objectiu i la finalitat de la plataforma és permetre centralitzar la cerca i peticions per a impulsar i incrementar recursos en investigació biomèdica.

02/08/2023

La Plataforma ISCIII Biobancs i Biomodels (PISCIIIBB) és una iniciativa de l'Institut de Salut Carlos III. Està organitzada en quatre nodes (HUBS) que inclouen a nivell nacional, la participació de 55 Biobancs, 20 centres que desenvolupen Organoides, 18 que desenvolupen Models Animals de Malalties i 19 centres amb activitat d'Impressió 3D. L'objectiu de la Plataforma és el d'impulsar i incrementar els recursos científic-tecnològics en recerca biomèdica.

El node de Models animals, dins de les activitats de la Plataforma, ha demanat la contribució de 18 centres que formen part del HUB de Biomodels animals, entre ells el Campus Vall d’Hebron, per a elaborar un catàleg conjunt de biomodels animals, tècniques i tecnologies. La finalitat és la de disposar d'una plataforma que permeti centralitzar les cerques i peticions d'aquests serveis entre tots els centres que formen part, constituint-se en una eina fonamental en la generació de col·laboracions entre investigadors de diversos centres, amb el consegüent efecte potenciador de la recerca.

La contribució d'investigadors del Campus del Vall d’Hebron a aquest catàleg és de 105 models animals de malalties i 11 tècniques d'interès per a la recerca biomèdica (Fig. 1), constituint el 19% del total aportat per les institucions membres.

Del total dels 105 models animals aportats a aquest catàleg pel Vall d’Hebron, destaquen els models de càncer (Fig. 2 i 3) que es converteixen numèricament en la contribució més significativa a aquest catàleg. Igualment és molt destacable la contribució d'un model animal de malaltia de Fabry classificada com una malaltia rara. La resta de models són igualment rellevants com els models d'infart al miocardi, diabetis, glaucoma, obesitat, colitis ulcerosa, cirrosi hepàtica, malalties autoimmunes, migranya, infart cerebral, melanoma, espina bífida, síndrome d'intestí irritable, etc. entre altres. (Fig. 2)

Referent a les tècniques aportades al catàleg, destaquen les tècniques d'imatge preclínica, tècniques aplicades a estudis oncològics per al seguiment in vivo dels animals, tècniques aplicades a estudis amb nanopartícules, estudis de metabolisme, avaluació de nous radiofàrmacs etc. entre altres.

El catàleg de la Plataforma permet realitzar les cerques dels models sota diferents criteris com a patologia concreta, àrea terapèutica, espècie animal, tècnica, etc. Destaca aquesta eina, per la informació de la predisposició dels grups de recerca per a realitzar col·laboracions i formació de personal investigador d'altres centres, afavorint d'aquesta manera interacció entre els membres participants de la Plataforma. Aquest catàleg està disponible en la web de la Plataforma de Biobancs i Biomodels i estarà pròximament en la Intranet del VHIR i VHIO.

Aquest treball s'ha dut a terme gràcies a la cooperació dels investigadors del Campus Vall d’Hebron que van contribuir amb la informació dels models animals i tècniques desenvolupats en els seus grups de recerca i amb la coordinació de Shirley Guzmán, Gestora de Biobanc i Biomodels HUVH, que va realitzar sota la direcció de Marta Rosal, Coordinadora de Core Facilities Preclíniques del VHIR i Isabel Novoa, Directora del Biobanc HUVH, els contactes amb els investigadors i la compilació de la informació recollida.

Aquest treball ha estat possible gràcies al finançament de l'Institut de Salut Carlos III a les Plataformes ISCIII de suport a la Recerca R+D+I en Biomedicina i Ciències de la Salut (PT20/00107).    

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.