El Dr. Jordi Riera, únic professional de l'Estat que participa en el Congrés de l’ELSO SWAAC

El Dr. Jordi Riera, intensivista, investigador i referent en ECMO de Vall d'Hebron, és l'únic professional de l'Estat que participa en el Congrés d'Àfrica i el Sud-oest Asiàtic sobre Organització per al Suport Vital Extracorpori. 

17/01/2019

Aquest any el Dr. Jordi Riera, especialista en medicina intensiva de l'Hospital Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Xoc, Disfunció Orgànica i Ressuscitació al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i referent en ECMO (les sigles angleses per a referir-se a l'oxigenació per membrana extracorpòria), és l'únic professional de l'Estat que participa en el Congrés de l’ELSO SWAAC (Congrés d'Àfrica i el Sud-oest Asiàtic sobre Organització per al Suport Vital Extracorpori), que té lloc a El Caire entre el 16 i el 18 de gener. El Dr. Jordi Riera participa juntament amb altres experts en la matèria de diferents parts del món amb dues ponències sobre estratègies de canulació i balanç hidroelèctric en pacients amb ECMO. ELSO és l’Organització per al Suport Vital Extracorpori.


D'altra banda, Barcelona estarà en el punt de mira mundial amb la celebració del Congrés EuroELSO, la reunió més gran sobre ECMO del món, del 10 al 13 d'abril. El Dr. Jordi Riera forma part del comitè local, juntament amb el Dr. Joan Balcells, de l'UCI pediàtrica. D'aquesta manera, el Dr. Jordi Riera és l'únic intensivista que forma part del comitè local. 


El Congrés anual d’EuroELSO és una de les reunions mundials més importants i rellevants en el seu àmbit i abasta tots els aspectes de les teràpies extracorporals de suport vital. Comptarà amb la presència d'experts dels centres amb més experiència en aquest àmbit, i és l'escenari ideal per a l'intercanvi de coneixements. El congrés se celebrarà en el Palau de Congressos de Barcelona (Fira de Montjuïc), i, entre els temes més destacats, es parlarà sobre els resultats de les recents recerques sobre assistència respiratòria i circulatòria amb ECMO, sobre el seu ús en el context del trasplantament d'òrgans sòlids i de l'assistència en la parada cardiorespiratòria intra i extrahospitalària.


ECMO és una tècnica complexa que ofereix suport respiratori o cardiorespiratori mitjançant la combinació d'una bomba centrífuga i un oxigenador. El sistema es connecta al pacient a través d'una cànula de drenatge, localitzada en un gran vas venós, i una altra cànula de retorn, localitzada en un altre gran vas venós o en una artèria. 


Vall d'Hebron, ECMO Center

Degut a la complexitat de la teràpia, el programa ECMO de l'Hospital General Vall d’Hebron està centralitzat en l'UCI, ja que la concentració de casos en unitats amb experiència s'associa a millors resultats. No obstant això, involucra múltiples serveis a part de l'UCI, com Cardiologia, Cirurgia Vascular, Cirurgia Cardíaca i Anestesiologia. Així mateix, el paper d'infermeria és fonamental per a garantir un tractament segur. Un adequat entrenament de l’ECMO team i uns protocols actualitzats, juntament amb el seguiment de les recomanacions internacionals de l’ELSO, són els altres pilars de l'assistència.


Vall d'Hebron compta amb tres equips d’ECMO i la resta de l'equipament necessari per a donar l'adequada assistència als pacients. Cal destacar també que comptem amb personal de guàrdia i localitzable 24 h per a l'assistència específica amb ECMO. Aquestes condicions fan que s'hagin derivat pacients altres centres de Catalunya per a ser assistits amb la tècnica a Vall d'Hebron.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.