El Dr. Xavier Montalban guanya el Premi MS Charcot, el màxim reconeixement internacional en el tractament i recerca de l’Esclerosi Múltiple

Es tracta del reconeixement internacional més prestigiós dins de la comunitat científica i social de l’àmbit de l’esclerosi múltiple, en reconeixement a tota una vida dedicada a l’assistència, la investigació i la docència de la malaltia.

30/06/2023

El Dr. Xavier Montalban, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de Neuroimmunologia Clínica del VHIR i director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) ha guanyat el Premi MS Charcot 2023, que atorga la MSIF (Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple, en les seves sigles en anglès). Es tracta del reconeixement internacional més prestigiós dins de la comunitat científica i social de l’àmbit de l’esclerosi múltiple i que premia els grans avenços aconseguits durant tota una vida dedicada intensivament a l’assistència, la recerca i la docència de la malaltia.

“Em sento realment honrat i ple d’humilitat de ser el destinatari del Premi Charcot 2023. M’agradaria donar les gràcies a la MSIF, una de les principals institucions mundials en matèria d’esclerosi múltiple a la qual m’he sentit molt vinculat durant tota la meva carrera”, ha declarat el Dr. Xavier Montalban. “Aquest premi marca el cim d’una carrera de trenta anys en què hem passat d'un horitzó sense tractaments, sense sortida, als medicaments més avançats que avui dia són clarament fonamentals per fer que el viatge de les persones que viuen amb esclerosi múltiple sigui molt menys dolorós. Gràcies a ells, la majoria dels casos d'esclerosi múltiple es converteixen en una malaltia crònica del sistema nerviós central. Aquesta millora dóna com a resultat qualitat i esperança de vida per als pacients amb esclerosi múltiple dins de la mitjana de la població general, el que realment celebra el Premi Charcot”, ha afegit.

La incansable implicació i dedicació de Xavier Montalban al llarg de més de tres dècades de trajectòria professional ha suposat un impacte substancial en totes les àrees de la investigació i atenció clínica: diagnòstic, tractament dels símptomes i de fons, assajos clínics, ressonància magnètica, causa i origen de l’esclerosi múltiple, biomarcadors i d’altres. La creació del Cemcat– que es troba entre els cinc primers centres especialitzats del món i dona servei a més de 4.000 persones – a Vall d’Hebron representa la culminació de més de vint anys d’èxits. De fet, ha liderat la recerca, la docència i, molt especialment, la pràctica clínica en terreny nacional i internacional. La trajectòria del Dr. Xavier Montalban es veu reconeguda doncs amb el màxim guardó en la seva especialitat gràcies a l’abordatge multidisciplinari desenvolupat per un equip humà de gran qualitat que, plegats, han vetllat per la millora del benestar, la qualitat de vida en salut i l’autonomia de les persones amb esclerosi múltiple de manera que l’esperança de vida és, avui dia, superior a fa 30 anys.

La constància ha sigut fonamental per superar els obstacles plantejats per la malaltia al llarg dels anys: Xavier Montalban ha dissenyat i realitzat assaigs clínics de totes les fases (I, II i III) que avui dia conformen més de vint opcions terapèutiques per frenar els brots de la malaltia, juntament amb les millores en l’ús d’instruments tan importants com la ressonància magnètica per diagnosticar, fer seguiment i avançar-se a la progressió de l’esclerosi múltiple. També s’ha dedicat a trobar marcadors biològics i no biològics que permetin predir, per exemple, com evolucionarà el curs de la malaltia o com es respondrà al tractament.

"Aquest premi marca el cim d’una carrera de trenta anys en què hem passat d'un horitzó sense tractaments, sense sortida, als medicaments més avançats que avui dia són clarament fonamentals per fer que el viatge de les persones que viuen amb esclerosi múltiple sigui molt menys dolorós”, ha declarat el Dr. Xavier Montalban.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.