El Servei d’Al·lergologia de Vall d’Hebron ja ha format 7.123 infermeres que administren la vacuna de la COVID-19 sobre les reaccions al•lèrgiques que pot causar

El Departament de Salut ha assignat a Vall d’Hebron la tasca de formar en reaccions al·lèrgiques totes les infermeres que administren la vacuna a Catalunya.

14/01/2021

Arran de l’inici del programa de vacunació de COVID-19, el Departament de Salut ha assignat al Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron l’encàrrec de formar tot el personal d’infermeria que ha d’administrar la vacuna entre la població catalana. Així, des del 23 de desembre, dos metges del Servei, la Dra. Paula Galván i el Dr. Moisés Labrador, han format fins a 7.123 infermeres en 7 sessions en línia que han agrupat entre 800 i 1.000 professionals cadascuna. Els propers dies es duran a terme les últimes dues sessions, i així ja s’haurà format tot el personal que administrarà la vacuna a tota la població.

“El Departament de Salut ha confiat en Vall d’Hebron per la gran experiència que tenim en el camp de les al·lèrgies als medicaments”, explica la Dra. Victòria Cardona, cap del Servei d’Al·lergologia. “El primer dia de vacunació als Estats Units i al Regne Unit hi va haver quatre casos de possible reacció al·lèrgica a la vacuna, per això vam detectar la necessitat de formar les infermeres i ens vam proposar per encapçalar aquestes formacions”, afirma la Dra. Cardona.

Dels components de la vacuna, l’únic que es considera potencialment al·lergènic és el polietilenglicol (PEG), si  bé de moment encara no s’ha confirmat que hagi estat la causa de les poques reaccions que s’han detectat. De totes maneres, com assegura la Dra. Victòria Cardona, “el percentatge de la població que té al·lèrgia al PEG és baixíssim, al Servei d’Al·lergologia de Vall d’Hebron només tenim cinc pacients amb aquest problema”. Gràcies a aquestes sessions formatives, en el cas que es produeixi una anafilaxi en una persona vacunada, el personal d’infermeria ja està format per detectar la reacció i administrar adrenalina. A més, com a mesura de precaució, en el cas que la persona alguna vegada hagi patit una reacció al·lèrgica greu es recomana observar la persona vacunada durant un temps mínim de 30 minuts després de l’administració.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.