El Servei de Dermatologia ha fet més de 3.500 visites telemàtiques durant la pandèmia

Un dels objectius clau ha estat la detecció precoç del càncer de pell. 

11/06/2020

Tan important com la prevenció del càncer de pell és la detecció precoç: que el pacient consulti tan aviat com sigui possible sobre qualsevol piga o taca que detecti a la pell és crucial per a un bon pronòstic. Per aquest motiu Vall d’Hebron ha potenciat la telemedicina durant la pandèmia de coronavirus, quan les visites presencials estaven restringides. “Hem fet consultes telemàtiques i hem posat en marxa un mail perquè els pacients de forma directa o el personal d’atenció primària ens enviïn fotografies sobre possibles casos de càncer de pell per ser avaluats i tractats de forma urgent”, explica el Dr. Vicenç García-Patos, cap del Servei de Dermatologia de Vall d’Hebron, coincidint amb el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, que se celebra el 13 de juny.

Del 15 de març al 15 de maig, Vall d’Hebron ha rebut 1.800 mails amb imatges dermatològiques i ha dut a terme més de 3.500 visites telemàtiques. “A partir d’aquesta informació, hem enviat receptes, hem demanat  exploracions complementàries i, en els casos necessaris, hem realitzat biòpsies i extirpacions de caràcter urgent amb totes les precaucions necessàries contra la COVID-19: el càncer de pell no pot esperar”, destaca el cap del Servei de Dermatologia. Vall d’Hebron atén cada any 80 nous casos de melanoma, 1.500 carcinomes basocel·lulars i més de 100 carcinomes escamosos.

Més cremades a causa del sol després del confinament

“Cal cuidar la pell més que mai, després de tres mesos de confinament no està entrenada en l’exposició al sol i hi ha més risc de lesions”, adverteix el Dr. Vicenç García-Patos. Si sempre és important evitar el sol a l’estiu entre les 12 i les 16 hores, aquest any de pandèmia de coronavirus resulta indispensable. “De forma natural comencem a entrenar la pell a la primavera, quan sortim a fer passejos i els braços, la cara i el clatell se’ns bronzegen a poc a poc minimitzant el risc de cremades”, argumenta el Dr. García-Patos. A causa de la COVID-19, enguany la població s’ha saltat aquesta transició: “La falta d’exposició de la pell es combina amb l’ànsia d’aire lliure, estem atenent més pacients amb cremades solars a les nostres consultes”,afegeix el cap delServei de Dermatologia de Vall d’Hebron.

Per tal d’evitar les cremades i prevenir el càncer de pell cal fer exposicions graduals al sol per tal que la pell s’acostumi i vagi fabricant melanina, una protecció natural que fa de paraigües a les cèl·lules per evitar que la llum que incideix de forma vertical no els arribi al material genètic del nucli.A més, convé evitar l’exposició quan el cos no fa ombra o aquesta és poc allargada, que és quan el Sol se situa en el seu grau de màxima perpendicularitat respecte a la Terra. L’aplicació generosa de fotoprotecció mitja hora abans de prendre el sol i de factor 30 com a mínim és una condició sine qua non, però cal no oblidar la protecció física amb un barret, ulleres de sol o roba de les zones més sensibles com el clatell o els ulls. “La cremada solar d'avui és el càncer de pell i l'arruga de demà”, conclou el Dr. García-Patos.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.