El Servei de Medicina Intensiva de Vall d'Hebron organitza la segona edició de l’ECMOBARNA

Vall d'Hebron acollirà del 14 al 16 de novembre la segona edició del curs ECMOBARNA sobre l'ús de l'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) dirigit pel Dr. Jordi Riera, metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

13/11/2018

Després de l'èxit de la seva primera edició, Vall d’Hebron tornarà a acollir del 14 al 16 de novembre d’enguany la segona edició de l’ECMOBARNA, un curs teórico-pràctic sobre l'ús de l'oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) dirigit pel Dr. Jordi Riera, facultatiu especialista en medicina intensiva a l’Hospital Vall d’Hebron, investigador principal del grup de recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació al VHIR i referent internacional en ECMO.

El curs és fruit de l'aposta de Vall d'Hebron per un programa ECMO d'excel·lència que ofereixi una formació avançada als professionals que vulguin assolir les competències assistencials necessàries, seguint les recomanacions de la societat internacional ELSO (Extracorporeal Life Support Organization). Seguint les seves propostes, i amb el suport de l'UCI pediàtrica del mateix centre, es va crear un equip multidisciplinari de professionals específicament entrenats en l'ús de la tècnica en el pacient adult i que, liderats per l'UCI, són capaços d'abastar l'assistència amb ECMO tant respiratòria com cardiorespiratòria.

Aquesta edició del curs consta de cinc mòduls formatius: dos teòrics, un de casos clínics, un amb tallers i un altre de simulació, que comptarà amb 4 simuladors amb 2 instructors i 6 alumnes a cada estació. El curs comptarà també amb la participació d’un equip multidisciplinari de docents d’especialitats com medicina intensiva, cardiologia, cirurgia cardíaca, infermeria (incloent un especialista en perfusió), pediatria i coordinació de trasplantaments. Com a ponents internacionals, destaca la participació del Dr. Palle Palmer vinculat al ECMO Center Karolinska a Estocolm, un dels pioners en el desenvolupament de la tècnica i referència mundial en aquest àmbit, i el Dr. Peter Schellongowski de la Medical University of Vienna també amb àmplia experiència en la aplicació de ECMO en el pacient crític, especialment en el pacient immunodeprimit.

L’interès pel curs ha estat novament molt gran, amb un èxit rotund d’inscripcions nacionals i internacionals tant pels mòduls pràctics, que es van tancar a l’estiu, com pels teòrics, tancades des de fa unes setmanes.

L'ús de la oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) en el pacient crític ha augmentat notablement en els últims anys com a conseqüència de millores tecnològiques i de l’optimització de l'assistència del pacient durant el suport. D'una banda l'aplicació de sistemes més biocompatibles, més simples i compactes i de l’altre la concentració de casos en centres de referència (ECMO centers) amb un equip multidisciplinari entrenat en la tècnica (ECMO team) han millorat significativament els resultats després de l'aplicació del suport com assistència respiratòria i com assistència cardiorespiratòria.

No obstant això, l'assistència amb ECMO segueix sent un procediment complex associat a complicacions que poden ser freqüents i amb conseqüències fatals. En aquest context, un punt clau sobre el qual ha de pivotar tot Programa d'ECMO és la seguretat del pacient. I aquesta seguretat es maximitza amb la formació i l'experiència dels membres de l'ECMO team.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.