El VHIR acollirà de nou una investigadora africana a través de la Fundación Mujeres por África

 El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) torna a participar enguany en el programa “Science by Women” que impulsa la Fundación Mujeres por África (FMxA).

04/09/2018

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) participa en la quarta edició del programa “Science by Women” que impulsa la Fundación Mujeres por África (FMxA). Aquesta fundació, creada l'any 2012 per María Teresa Fernández de la Vega, exvicepresidenta del govern espanyol, té com a objectiu contribuir a l'apoderament de les dones com a actors fonamentals pel desenvolupament del continent africà.

El VHIR és un dels catorze centres que participen en l'edició d'aquest any. Cadascun d'ells acollirà una candidata que durant sis mesos realitzarà un projecte d'investigació dins d'una de les següents àrees: salut, agricultura i seguretat alimentaria; aigua, energia i canvi climàtic; matemàtiques i ciències econòmiques.

D’aquesta manera, el VHIR reafirma el seu compromís institucional amb la transformació de l’economia i la societat d’arreu del món, i, en aquest cas concretament, del continent africà a través de l’empoderament de les dones mitjançant la recerca en salut.

Actualment, la Dra. Samia el Haj, procedent del Centre de Recerca en Medicina Tropical (TMRI) de Sudan, està realitzant una estada al VHIR gràcies a l’edició de l’any passat. La Dra. Samia el Haj es va incorporar el mes de maig i realitza la seva estada en els grups de recerca en Malalties Infeccioses i en Medicina Materna i Fetal amb l'objectiu de desenvolupar part del seu projecte de recerca sobre la malària durant l'embaràs al Sudan. En aquest sentit, el VHIR com a institució vol destacar la gran feina que està realitzant la Dra. Samia el Haj durant la seva estada, que pot generar un valuós coneixement que ajudi a millorar la salut de les dones embarassades que pateixen malària al seu país.

El Dr. Joan Comella, director del VHIR, destaca que “estem convençuts que els vincles personals que es generen amb aquestes estades són imprescindibles i extraordinaris per establir forts lligams institucionals que deriven en col·laboracions permanents i projectes entre països i sistemes de salut”. Segons el Dr. Comella, per al VHIR formar part d'aquest projecte significa "que a través de l'excel·lència de la nostra investigació identifiquem i apliquem noves solucions als problemes de salut de la societat i contribuïm a estendre-les per tot el món. D'aquí la nostra immensa satisfacció de saber que, arran de la seva estança a Vall d'Hebron, aquestes dones investigadores contribuiran a millorar la salut dels seus països i a transformar el futur del nostre veí, el continent africà".

A més, cal destacar que el finançament del programa prové de fons de mecenatge i que els Amics del VHIR, un grup de quasi 3.000 persones que donen suport econòmic al centre, destinaran una aportació econòmica a la iniciativa.

 

Novetat: cinc àmbits de recerca

Enguany, el VHIR ofereix la possibilitat d'escollir entre cinc àmbits de recerca emmarcats a l'àrea de salut. Tres són els mateixos grups que van participar l’any passat: el grup d'investigació en Medicina Materna i Fetal dins del grup d'Obstetrícia, Pediatria i Genètica que dirigeix la Dra. Elena Carreras; la línia de Salut Internacional i Medicina Tropical dirigida pel Dr. Israel Molina dins del grup de Malalties Infeccioses; l’àmbit de la pediatria, un dels referents del qual és el Dr. Carlos Rodrigo. I en l’edició d’enguany hi participen dos grups nous: el grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Dr. Antonio Gil, i el grup de Recerca Traslacional del VIH en el grup de Recerca en Malalties Infeccioses liderat per la Dra. María José Buzón.

 

"Science by Women"

La finalitat d'aquest programa és promoure el lideratge de les dones africanes dins de la comunitat científica i tecnològica internacional i a la vegada implementar la capacitat dels centres d'investigació d'acollida al seu país d'origen. Així mateix, "Science by Women" també fomenta que les dones juguin un paper fonamental en la transferència del coneixement científic i tecnològic en la creació de productes i serveis que puguin contribuir al desenvolupament social i econòmic d'Àfrica.

Un Comitè Científic, format per prestigioses personalitats estatals, africanes i nord-americanes, entre les quals es troba el Dr. Joan Comella, es farà càrrec del procés de selecció. Per escollir a les participants es valorarà tant la trajectòria investigadora de la candidata com el potencial innovador del projecte i el seu impacte social i econòmic. També es valorarà el pla de comunicació elaborat per la candidata per donar a conèixer els resultats del projecte.

Les candidates deuen ser dones de nacionalitat d'algun país africà, amb un bon domini de l'anglès i una sòlida carrera científica i acadèmica, sent imprescindible tenir un doctorat i haver dirigit un grup d'investigació.

Les sol·licituds poden presentar-se fins al 30 de setembre a la web de la Fundación Mujeres por África i la seleccionada podrà incorporar-se al VHIR el gener del 2019.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.