El VHIR coordina el projecte CHANCE per millorar la salut sexual i reproductiva a Angola

Aquest projecte donarà a conèixer a les societats els seus drets relacionats amb la salut sexual i reproductiva, i empoderarà els joves perquè prenguin decisions informades i adequades.

14/06/2024

El passat, 13 de maig, es va presentar el Projecte CHANCE, una iniciativa per a millorar el coneixement dels joves angolesos sobre salut sexual i reproductiva, implementada pel Consorci CHANCE (Estratègies per millorar els coneixements i actituds dels joves angolesos respecte a la salut sexual i reproductiva) i finançada per la Unió Europea. L'esdeveniment va destacar la col·laboració entre diverses entitats, incloent-hi Vall d'Hebron. El compromís del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron amb la recerca i la millora de la salut de la població d’Angola es va iniciar ja fa més de 15 anys i que aquest nou projecte se suma a CRESCER i FUTURO, en marxa des del 2020.

Durant l’acte, Juliano Muli, vicepresident de l’ISP Jean Piaget de Benguela, va mostrar el seu compromís perquè el projecte sigui un èxit. Carlos Aurélio, en representació de la Direcció Provincial de Salut de Benguela, va estar a càrrec de l'obertura.

Laura Mascagna, representant de la Unió Europea, va elogiar els socis i va agrair en nom de la Unió Europea la creació de connexions potents per aconseguir els resultats esperats. Aquest projecte donarà a conèixer a les societats els seus drets relacionats amb la Salut Sexual i Reproductiva, i empoderarà els joves perquè prenguin decisions informades i adequades sobre les seves vides pel que fa a la Salut Sexual i Reproductiva. Va esmentar que el Projecte CHANCE compleix els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que els socis d'aquest projecte seran fonamentals en el procés, ja que a Angola el 24,5% de les dones d'entre 15 i 19 anys ja han tingut fills i, segons consultes, hi ha molt poca informació sobre anticonceptius. Més del 50% de la població angolesa són dones, d'aquí la preocupació per difondre informació sobre Salut Sexual i Reproductiva.

El projecte CHANCE

El Projecte CHANCE té com a objectiu millorar els coneixements sobre salut sexual i reproductiva dels joves en els municipis de Cubal i Lobito, amb especial atenció a les dones joves i els col·lectius més vulnerables. Aquesta fase del projecte s'estendrà des de 2024 fins a 2028.

Esperanza Esteban, Coordinadora General i Investigadora Principal del Projecte CHANCE al VHIR, va destacar la innovadora metodologia del projecte.“Estem unint esforços amb entitats acadèmiques i de la societat civil per a proporcionar un suport integral als joves”, va assenyalar Esteban.

Aquest esforç conjunt, recolzat per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, ISP Jean Piaget de Benguela, juntament amb organitzacions de la societat civil, com són AJS (Associaçao Juvenial para solidaridade), OIC (Organisaçao de Intercçao Comunitaria) i CAJ (Centro Apoio aos Jovens), no sols aspira a millorar la salut sexual i reproductiva dels joves, sinó també a empoderar a les noves generacions, proporcionant-los les eines necessàries per a un futur millor.

La presència d'autoritats tradicionals, religioses en l'esdeveniment reflecteix el compromís de tots els actors per a garantir l'èxit del Projecte CHANCE.

CRESCER, FUTURO i CHANCE

En l’actualitat, el grup de Malalties Infeccioses del VHIR i la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron coordinen tres projectes finançats per la Unió Europea i que estan essent implementats a Angola juntament amb col·laboradors locals i internacionals. Per una banda, el projecte CRESCER, que és el Component IV del programa d'Enfortiment de la Resiliència i Seguretat Alimentària a Angola (Programa FRESAN), té com a objectiu generar evidències científiques que ajudin a lluitar contra la malnutrició crònica infantil, és a dir, el deteriorament del creixement que experimenten els nens i nenes a causa d’una mala alimentació, falta d'accés a aigua i infeccions cròniques, entre altres causes a la regió sud del país.

Per altra banda, el projecte FUTURO pretén reforçar el paper dels joves en la formulació de polítiques públiques en matèria de Salut Sexual i Reproductiva. El Projecte CHANCE, que es basarà en els resultats i experiències del projecte FUTURO que finalitzarà l'octubre de 2024 i desenvoluparà “Estratègies per a un millor coneixement i actituds dels joves angolesos en temes de salut reproductiva i sexual”.

CHANCE té com a objectiu donar resposta als problemes detectats i oferir un pla de salut sexual i reproductiva obert amb la implementació d'accions específiques dirigides als problemes detectats. CHANCE aspira a millorar els coneixements i actituds dels infants i joves respecte a aquesta matèria, inclosos els que pertanyen als col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.

En tots casos, l’equip investigador manté una interlocució directa amb el govern d’Angola i altres institucions acadèmiques per fomentar la transferència de coneixement científic i tècnic, així com l’intercanvi d’experiències a través d’aquesta investigació aplicada.

CHANCE aspira a millorar els coneixements i actituds dels infants i joves respecte a aquesta matèria, inclosos els que pertanyen als col·lectius més vulnerables i en risc d'exclusió social.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.