Els experts destaquen la importància de la gestió assistencial i la recerca en oncologia durant la Jornada del Dia Mundial Contra el Càncer

Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer, el Campus Vall d’Hebron ha organitzat una jornada per analitzar el present i futur d’aquesta patologia.

04/02/2021

Aquí podeu veure el vídeo sencer de la Jornada.

El Campus Vall d’Hebron ha celebrat avui la Jornada del Dia Mundial contra el Càncer. El periodista  de La Vanguardia especialitzat en ciència, Josep Corbella, ha fet de mestre de cerimònies i ha començat donant pas al Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ha obert la jornada incidint en que “a part de la COVID-19, tenim un compromís amb moltes altres patologies que segueixen presents, com el càncer”.  

La conferència inaugural ha estat a càrrec del Dr. Antoni Ribas, professor de Medicina, Cirurgia i Farmacologia Molecular i Mèdica a la Universitat de Califòrnia a Los Ángeles (UCLA) i director del Programa d’Immunologia Tumoral del Johnsson Comprehensive Cancer Center. El Dr. Ribas és un referent mundial en l’ús de la immunoteràpia per tractar el melanoma. La seva intervenció s’ha centrat en exposar la seva principal línia de recerca:  “Crear un sistema immunitari per atacar el càncer”. Un dels seus darrers avenços és haver creat una “resposta immunitària artificial que amplifica el senyal que reben els limfòcits perquè el sistema immune reaccioni contra el tumor sense necessitat d’haver d’afegir quimioteràpia”.

 

Com ha afectat la COVID-19 al tractament i a la recerca del càncer

A continuació, ha començat la primera de les dues taules rodones de la Jornada: “Com ha afectat la COVID-19 al tractament i a la recerca del càncer”. Com han assenyalat els experts, a causa de la pandèmia, els centres sanitaris han dedicat bona part dels seus recursos als pacients amb COVID-19. I la por al contagi ha fet que algunes persones amb símptomes oncològics deixessin la visita amb el metge per a més endavant. En aquest sentit, el Dr. Antonio Roman, director assistencial de Vall d’Hebron, ha assenyalat que “la transformació organitzativa de l’hospital ha permès continuar amb l’activitat oncològica”. 

Un any després, l’efecte de la pandèmia sobre el càncer es pot xifrar en un 12% menys de casos diagnosticats respecte al 2019 en el total de Catalunya”, ha assenyalat el Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut. “Les xifres que s’esperaven eren pitjors, aproximadament un descens d’un 20% dels diagnòstics”, ha afegit.

Per la seva banda, el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), ha explicat que a Vall d’Hebron “hem tingut un 9% menys de primeres visites”. L’any 2019, Vall d’Hebron va atendre 5.810 casos nous i l’any 2020, 5.282. Els tractaments a l’Hospital de Dia d’Oncologia s’han mantingut gràcies a la capacitat de reinvenció. “A més de reubicar espais i reorganitzar el servei, i crear circuits segurs, vam obrir una unitat d’hospitalització oncològica al Parc Sanitari Pere Virgili, que ha ajudat a seguir tractant els pacients”, ha recordat el Dr. Tabernero. 

El Dr. Lucas Moreno, cap del Servei d’Oncologia Pediàtrica, ha explicat que no han notat una davallada de casos per l’impacte de la COVID-19. Per garantir el 100% de l’assistència, s’ha reorganitzat el servei,  s’ha incrementat la telemedicina i s’ha fet un esforç per mantenir els trasplantaments. “Hem fet 32 trasplantaments de medul·la òssia”, ha destacat el Dr. Moreno. A més, els assajos clínics han crescut un 70%.

El cap del Servei de Ginecologia, el Dr. Antonio Gil-Moreno, ha destacat que els esforços dels professionals del servei en temps de COVID-19 han servit per passar de 279 cirurgies mamàries l’any 2019 a 317 aquest darrer any. “Vam notar un impacte a la primera onada, però ens vam refer i hem viscut amb normalitat la segona i tercera envestida”.

El paper de les infermeres ha estat clau en la pandèmia. N’ha parlat Ángeles Peñuelas, supervisora d’Oncologia de Vall d’Hebron. “La nostra feina va des de la prevenció fins a les cures pal·liatives i s’ha vist alterat, però ens hem adaptat per no deixar de fer costat als nostres pacients”.

La veu dels pacients l’ha posat Enric Barba, que ha demanat als ciutadans que “no deixin d’anar al metge per por. No posposin una visita, la seva vida està en joc”. I ha demanat que "els pacients de càncer hem de tenir prioritat a l'hora de vacunar-nos contra la COVID-19 i de ser tractats. No es poden endarrerir cirurgies ni proves diagnòstiques, perquè en càncer el temps és or".

Sobre la recerca oncològica en temps de COVID-19 han parlat la Dra. Enriqueta Felip, del Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i Investigadora Principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), i la Dra. Anna Santamaria, Coordinadora de l’Àrea d’Oncologia i Cap del Grup de Recerca Biomèdica en Urologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). En aquest sentit, la Dra. Felip ha explicat que "vam intensificar les reunions setmanals per fer el seguiment dels estudis clínics. La comunicació va ser molt important per gestionar la situació". I la Dra. Santamaria ha assenyalat que, l’any 2020, el nombre de publicacions ha estat superior al del 2019. "A més, vam haver d'adaptar els protocols de seguretat en els laboratoris".

 

Reptes de futur en tractament i recerca

La segona taula rodona ha tractat els reptes de futur en el tractament i recerca oncològica. La Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular del Càncer (UITM) -“Fundació la Caixa” i Investigadora Principal del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha destacat que el futur dels assajos clínics passa per “desenvolupar tractaments personalitzats”. Cal destacar que la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – “Fundació La Caixa” del VHIO va incloure més pacients que mai el 2020 als assaigs clínics: 1.262 persones en 256 assaigs. 

La Dra. Ana Vivancos, Cap del Grup de Genòmica del Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha parlat de la tecnologia de nova generació en benefici del pacient adult. I ha remarcat que “el desenvolupament de fàrmacs dirigits permetrà atendre de manera més precisa i millor al pacient”. La Dra. Aroa Soriano, investigadora del Grup de Recerca Translacional en Càncer Infantil del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha incidit en què els tumors infantils no són tan freqüents i es tracten com a malalties minoritàries. “El repte és duplicar l’any 2030 el nombre de pacients pediàtrics que participen en assaigs”. Ha tancat aquest segon bloc la Dra. Alena Gros, investigadora principal del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) destacant els darrers avenços en immunoteràpia i noves teràpies. "En immunoteràpia estem centrats a estimular una resposta cada cop més acurada dels limfòcits, no només perquè reaccionin quan alguna cosa dins de l'organisme no va bé, sinó també perquè aprenguin a distingir cèl·lules tumorals de cèl·lules sanes”. 

Per acabar, l’artista Markus, que ha pintat un quadre mentre els professionals sanitaris feien les seves intervencions, ha entregat l’obra al Dr. Josep Tabernero. Una papallona blava sobre un paisatge verd. “Un crit a gaudir de la vida”. 

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.