Els reptes de la Cardiologia del futur

El Dr. Garcia-Dorado repassa les novetats en aquest camp en el Dia Mundial del Cor 2017

28/09/2017
Durant els propers anys, les malalties del cor continuaran sent la primera causa de mort i morbiditat en el conjunt de la població mundial. "La nostra especialitat seguirà tenint un paper essencial en la lluita per disminuir l'impacte d'aquestes malalties sobre les persones i sobre la societat i per a complir eficaçment aquesta missió haurà d'evolucionar en molts aspectes relacionats amb la ciència en la qual es fonamenta, en les seves relacions amb altres especialitats i en el seu exercici diari ", explica el Dr. David García-Dorado, cap del Servei de Cardiologia de la Vall d'Hebron.
 
Amb motiu del Dia Mundial del Cor, que se celebra el 29 de setembre, hem preguntat al Dr. David Garcia-Dorado cap a on va l'especialitat de Cardiologia i aquestes han estat les seves respostes: 
 

Cardiologia molecular

 

Coneixem malament molts aspectes etiològics de les principals malalties cardíaques, de les susceptibilitats personals als factors de risc i als tractaments i no entenem la variabilitat en l'expressió fenotípica de les malalties genètiques. Per millorar en aquests aspectes hem d'incorporar plenament la cardiologia a la medicina molecular. 
 

Mecanismes fisiopatològics 

 

Els cardiòlegs del futur hauran de saber més fisiologia i comprendre millor els mecanismes cel·lulars, tissulars i sistèmics de les malalties que tracten.
 

Recerca translacional

 

L'abisme entre investigació de laboratori i clínica haurà de desaparèixer perquè es generin coneixements més sòlids i es traslladin a la població de forma més ràpida i segura. 
 

Noves tècniques d'imatge i nous procediments invasius més eficaços

 

Els cardiòlegs hauran d'utilitzar tècniques cada vegada més complexes i que necessiten una superespecialització més llarga. 
 

Enfocament clínic integral i multidisciplinar 

 

Els pacients ancians, pluripatològics i multimedicats, amb llargues històries d'intervencions i procediments faran necessària una capacitat de judici clínic cada vegada més gran i la cooperació de diferents superespecialistes i d'altres especialitats amb "heart teams" cada vegada més extensos. La superespecialització ha de ser compatible amb una formació clínica sòlida perquè aquest sistema de presa de decisions sigui més eficaç. 
 

Prevenció

 

Caldrà millorar la capacitat de predicció del risc individual i actuar contra factors de risc amb impacte creixent i cada vegada més obvi, com la contaminació deguda al trànsit. 
 

Qualitat

 

Els cardiòlegs haurem de basar les nostres decisions cada vegada més en la quantificació de la seguretat i l'eficàcia de les nostres intervencions, però també en la seva accessibilitat, equitat i relació cost / benefici i fer més humà el tracte amb els pacients i familiars i l'entorn.
 
Evolucionant en aquesta direcció, l'especialitat de cardiologia serà més útil per disminuir el patiment i augmentar la felicitat de les persones, i estarà millor preparada per augmentar la seva influència sobre les administracions i els governants perquè les societats siguin cada vegada més sanes i més justes. 
Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.