Es posa en marxa el Pavelló Salut Vall d’Hebron per atendre pacients amb la Covid-19

És el primer dels quatre espais que el Consorci Sanitari de Barcelona habilitarà a la capital catalana i la pròxima setmana acollirà 132 pacients.

29/03/2020

Aquest matí ha començat a funcionar el Pavelló Salut Vall d’Hebron com a extensió de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per atendre pacients amb la Covid-19. En una primera fase, el Pavelló acull 22 pacients i prepara l’espai per poder allotjar, a mitjans de la setmana vinent, un total de 132 pacients, que serà la capacitat màxima de l’espai.

El Pavelló acollirà pacients no crítics, que estaran atesos amb el mateix equipament sanitari (presa d’oxigen, raigs X, equipament per fer extraccions de sang, etc.) i pels mateixos professionals de l’hospital. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el Dr. Albert Salazar, van visitar ahir al vespre l'espai. “El que hem inaugurat avui és una ampliació de les plantes convencionals de Vall d’Hebron: l’atenció mèdica i d’infermeria, les proves analítiques i radiològiques són les mateixes, els protocols de protecció dels professionals,  de logística, els àpats, en definitiva, tot el que representa l’atenció hospitalària, és la mateixa al Pavelló que la que es realitza a una planta convencional”, ha subratllat el Dr. Albert Salazar.

Vall d’Hebron ha creat Equips Covid per atendre els pacients afectats per la malaltia, formats per metges i metgesses, professionals d’infermeria, zeladors i altres professionals sanitaris. Els pacients seran derivats des del Servei d’Urgències o des de les diferents plantes d’hospitalització. “Hem transformat Vall d’Hebron, un hospital que té 50 especialitats des de fa 70 anys, en un hospital d’una malaltia, pneumònies per Covid-19, en un temps rècord”, ha valorat el Dr. Albert Salazar.

Vall d’Hebron en una situació normal té 56 llits de crítics, el nostre pla de contingència per atendre als malalts del Covid-19 ens ha permès créixer fins a 350, és a dir, multiplicar per sis la nostra capacitat”, ha explicat el gerent de Vall d’Hebron. Segons ha afegit el Dr. Albert Salazar, “per poder fer l’evolució de deixar als malalts amb atenció crítica als edificis de l’hospital necessitem aquest Pavelló que funciona com les plantes convencionals”. El nou espai permet respondre “a la principal preocupació d’aquests moments, l’atenció al pacient crític, ja que estem tenint una entrada molt elevada i la previsió és que continuarà en els propers dies”.

La iniciativa Pavelló Salut està impulsada pel Consorci Sanitari de Barcelona, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, per habilitar quatre espais propers als hospitals de referència de la ciutat per destensionar els centres sanitaris a causa de la situació d’emergència per la COVID-19. “Vull agrair  a l’Ajuntament de Barcelona i als seus equips, als equips de tècnics de manteniment que han treballat de forma conjunta amb els nostres, que ens han permès fer aquesta segona transformació de l’hospital en quatre dies per atendre a més pacients crítics”, ha declarat el Dr. Albert Salazar.

Altres espais per acollir 600 pacients a Barcelona

Els altres espais que formen part del projecte són el centre esportiu Claror Marítim, que tindrà com a hospital de referència l’Hospital del Mar; el CEM Guinardó, que tindrà com a hospital de referència l’Hospital de Sant Pau, i un espai per determinar que tindrà l’Hospital Clínic com a centre de referència. En total, els quatre espais podran acollir un total de 600 pacients.

Els serveis municipals s’han posat a disposició de Salut per fer front als requeriments logístics que siguin necessaris en cada moment.

Bombers de Barcelona, amb la col·laboració de Metges sense Fronteres, continuen treballant en el muntatge logístic dels espais per tenir-los operatius el més aviat possible. L’Ajuntament de Barcelona, a través d’una Oficina Tècnica creada per a l’ocasió per professionals del consistori, proveeix la logística i el material per poder medicalitzar els espais i el Consorci Sanitari de Barcelona s’encarrega del personal sanitari i del criteri assistencial. D’altra banda, els equips de sistemes d’informació dels hospitals, l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona i el CTTI de la Generalitat estan treballant perquè els quatre pavellons disposin de connectivitat tecnològica amb les històries clíniques hospitalàries, així com wifi ciutadà pels malalts ingressats. Els serveis municipals s’han posat a disposició de Salut per fer front als requeriments logístics que siguin necessaris en cada moment.

El dispositiu Pavelló Salut se suma a les diferents iniciatives de suport als centres sanitaris de la ciutat, com Hotel Salut, que ha habilitat més de 200 habitacions de 3 hotels de la ciutat per atendre pacients amb simptomatologia lleu o asimptomàtics, pacients autònoms o aquells que no poden fer l’aïllament a casa per dificultats del seu entorn. Hotel Salut assegura l’aïllament i permet reduir la saturació als hospitals i centres d’atenció intermèdia. A més, s’han habilitat hotels propers als quatre grans hospitals per descans i suport al personal sanitari. Aquesta iniciativa s’ha desplegat amb la col·laboració del Gremi d’Hotels de Barcelona.

Enllaços relacionats

Vídeo del muntatge del Pavelló Salut Vall d'Hebron i visita a l'espai de l'alcaldessa Ada Colau, la consellera Alba Vergés i el gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Dr. Albert Salazar

Vídeo del muntatge final de la sala del Pavelló Salut Vall d'Hebron que entra en funcionament avui

Declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés:
Vídeo, CAT | Vídeo, CAST | Àudio, CAT | Àudio, CAST

Declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau:
Vídeo, CAT | Vídeo, CAST | Àudio, CAT | Àudio, CAST

Declaracions del gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Dr. Albert Salazar:
Vídeo, CAT | Vídeo, CAST | Àudio, CAT | Àudio, CAST

Fotografies: Exterior

Fotografies: Muntatge

Fotografies: Interior

Fotografies: Senyalització

Fotografies: Magatzem

Fotografies: Visita

Fotografies: En funcionament

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.