Som un campus sanitari de referència que comprèn tots els camps de la salut: l'assistència, la recerca, la docència i la gestió.
La professionalitat, el compromís i la recerca dels professionals del Campus són elements clau per poder oferir una assistència excel·lent.
Apostem per la recerca com a eina per aportar solucions als reptes que ens trobem dia a dia en el camp de l’assistència mèdica.
Generem, transformem i transmetem coneixement en tots els àmbits de les ciències de la salut per formar els futurs professionals.
La vocació de comunicació ens defineix. T’obrim la porta a tot el que passa al Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i t’animem a compartir-ho.
Donació per a hospital
Donació per a recerca
Jornada EMMA
La Dra. Maria José Abadias, subdirectora assistencial de Vall d'Hebron.
Giuliana Rios
Mireia Forner
Dra. Anna Fàbregas
Per ajudar a identificar millor possibles casos de violència física i sexual contra infants i adolescents, expertes de l'Equip EMMA imparteixen avui una formació dirigida a les i els professionals sanitaris.
El 58% dels casos que arriben a la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron els han derivat professionals sanitaris. D’aquests casos, el 40% s’han detectat en consultes d’atenció primària. Per ajudar a identificar millor possibles casos de violència física i sexual contra infants i adolescents, expertes d’aquesta Unitat imparteixen aquest dimarts una formació dirigida a les i els professionals sanitaris, sobretot als equips de pediatria, infermeria i treball social de l’atenció primària, que són els que tenen un contacte més freqüent amb els infants i les seves famílies, i també dels centres de salut mental infantil i juvenil, entre d’altres.
Més d’un centenar de professionals sanitaris assisteixen a aquesta jornada sobre l’atenció a les violències vers la infància i l’adolescència, que es fa a l’Espai Francesca Bonnemaison i que compta amb conferències de la pediatra i coordinadora de l’Equip EMMA, Anna Fàbregas, i de professionals d’aquesta Unitat com la psicòloga clínica Mireia Forner i la treballadora social sanitària Giuliana Rios, que són les tres directores del curs. També intervenen en la jornada la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Ester Cabanes. En aquesta formació s’aborden temes clau com les conseqüències en la salut infantil i juvenil de patir algun tipus de violència, les seqüeles en salut mental, els factors de risc i de protecció i el Protocol d’actuació en casos de violència vers la infància i l’adolescència. Es donen eines als i les professionals assistents, a partir de casos clínics, perquè tinguin clar com actuar, i també eines de prevenció, com l’educació afectivosexual.
“La detecció és fonamental. Els equips especialitzats veiem la punta de l’iceberg, però hi ha molts més casos que no s’han detectat. Per aquest motiu és tan important la formació i la sensibilització de tots els i les professionals que treballen amb infants i adolescents. L’atenció primària juga un paper clau en aquesta capacitat de detecció, per això és tan important que els seus i les seves professionals tinguin com més eines millor per identificar nens, nenes o adolescents que puguin estar patint algun tipus de violència”, remarca Anna Fàbregas, pediatra i coordinadora de la Unitat EMMA, que recorda que s’estima que un de cada cinc menors d’edat pot haver viscut algun tipus de violència sexual.
“A l’atenció primària tenim una relació molt directa amb els pacients i les seves famílies i això és una oportunitat per conèixer el seu entorn i establir una relació que permet que tant el pacient com les famílies puguin confiar en nosaltres”, defensa Anna Castelló, pediatra del CAP Pare Claret i assistent a la formació. Els senyals d’alerta per identificar possibles infants víctimes de violència sexual, apunta, varien en funció de l’edat del pacient: “El més important seria la verbalització per part de l’infant o l’adolescent, que ens expliqui què li ha passat i nosaltres ser capaços d’aturar la consulta, prendre el temps que es necessita per escoltar-lo, establir un ambient de confiança i agrair-li que hagi sigut capaç d’explicar-nos-ho”. En infants de molt poca edat, alguns senyals d’alerta podrien ser certs canvis de conducta, com ara malsons, pors, rebuig de l’aliment (que abans no hi era) o retard evolutiu. I en infants més grans o adolescents, els canvis bruscos de conducta, el baix rendiment acadèmic, l’aïllament, l’agressivitat, l’abús de tòxics o les relacions i conductes de risc, entre d’altres.
El 87% de les víctimes que va atendre l’Equip EMMA durant el 2022 van ser nenes o adolescents i el perfil més habitual de pacient és el d’una nena de 13 anys. Entre novembre de 2021 i novembre de 2022, l’Equip va atendre 341 pacients (307 en el mateix període de l’any anterior). La major part (el 79%) eren víctimes de violència sexual. En prop de la meitat dels casos, aquesta violència es produeix dins de l’àmbit de la família i en fins a un 83% dels casos l’agressor és un conegut del nen, nena o adolescent. El 96% dels agressors són homes i s’ha detectat un augment de les violències entre iguals, especialment a través de les tecnologies.
L’Equip EMMA està format per professionals del Servei de Pediatria, del Servei de Salut Mental i de la Unitat de Treball Social de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i es va posar en marxa el 2020.
El 58% dels casos que arriben a la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron els han derivat professionals sanitaris. D’aquests casos, el 40% s’han detectat en consultes d’atenció primària.
Psiquiatria, Hospital General
Pediatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
Psiquiatria, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.