Fernández de la Vega visita Vall d'Hebron per conèixer el programa Science by Women de la Fundació Mujeres por África

Vall d'Hebron ha participat ja en cinc edicions d’aquest programa que va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de contribuir a l'apoderament de les dones científiques africanes.

27/09/2020

Aquest matí María Teresa Fernández de la Vega, presidenta de la Fundació Mujeres por Àfrica i presidenta del Consell de l’Estat, ha visitat el Campus Vall d’Hebron per conèixer de primera mà l’experiència de Vall d’Hebron acollint investigadores africanes en el marc del programa “Science by Women”, impulsat per la Fundación Mujeres por África (FMxA).

El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha participat ja en cinc edicions d’aquest programa que va néixer l’any 2014 amb l’objectiu de contribuir a l'apoderament de les dones científiques per promoure el desenvolupament del continent africà a través de la recerca.

María Teresa Fernández de la Vega ha estat acompanyada d’Anna Fumarola, sènior project manager de la Fundació Mujeres por Àfrica, i s’han reunit amb el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Joan Comella, director del VHIR i el Dr. Antonio Roman, director Assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Un dels temes que ha acaparat la conversa ha estat l’exitosa gestió de la pandèmia de COVID-19 per part de Vall d’Hebron.  Els doctors Salazar i Roman han explicat com l’hospital es va transformar per donar resposta al creixent volum de pacients que van rebre els mesos de març, abril i maig habilitant fins a 300 llits d’UCI. I han insistit també en el treball que es fa fora de l’hospital coordinant amb l’Atenció Primària els cribratges massius en diferents barris de la ciutat.

Després de la reunió han visitat la Unitat de Reproducció Assistida dels serveis d’Obstetrícia i Bioquimica de Vall d’Hebron amb la presència de la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d’Obstetrícia i cap del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del VHIR, el Dr. Julio Herrero, cap de la unitat de Reproducció Assistida i el Dr. Francisco Rodriguez Frias, cap de la unitat de laboratori d’aquesta unitat i cap del grup de recerca de Bioquimica Clínica del VHIR. La Dra. Elena Carreras i el Dr. Julio Herrero li han explicat les principals línies de recerca en què estan treballant i l’experiència tan enriquidora de compartir coneixements amb investigadores africanes. En aquest moment, Fernández de la Vega ha pogut parlar per videotrucada amb la Dra. Ons Kaabia, la investigadora que vam acollir en el marc de la sisena edició del programa Science by Women.

La Dra. Ons Kaabia és professora associada en ginecologia i obstetrícia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Sousse, a Tunísia. Va triar el grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del VHIR per desenvolupar el seu projecte de creació d’una App per ajudar als pacients amb malalties oncològiques a identificar la millor estratègia de preservació de la fertilitat.

María Teresa Fernández de la Vega s’ha mostrat molt agraïda “pel compromís de Vall d’Hebron amb el programa Science by Woman” en un Campus on la recerca i l’assistència són de primer nivell i ha volgut destacar “el potencial de la dona en els països africans, el veritable motor del desenvolupament en tots els àmbits i en especial en la investigació i la medicina on estan aconseguint fites molt importants”.

Per la seva part el Dr. Joan X Comella ha comentat que “l’experiència d’anys anteriors ha estat molt positiva, sobretot perquè podem oferir a les investigadores la visió de la recerca translacional i clínica.”. A més a més, “pel VHIR és molt important aquest compromís institucional amb la transformació de l’economia i la societat d’arreu del món. En aquest sentit el nostre compromís amb Àfrica es molt important, si tenim en compte també la nostra presencia a Angola amb una estació permanent”.

Sisena edició de Science by Woman

El VHIR serà un dels centres que participin en l’edició d’aquest any que, tenint en compte el desafiament excepcional de la pandèmia COVID-19, ha previst que algunes de les beques se centrin en la investigació del SARS-CoV-2. No obstant això, es mantenen les àrees habituals: salut i biomedicina; energia, aigua i canvi climàtic; i agricultura i seguretat alimentària.

A més, cal destacar que el finançament del programa prové de fons de mecenatge i que els Amics de la recerca a Vall d’Hebron, un grup de més de 4.000 persones que donen suport econòmic al centre, destinen una aportació econòmica a la iniciativa.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.