IMIDomics, una spin-off de Vall d'Hebron, aconsegueix 16,5M$ per a desenvolupar nous fàrmacs contra les malalties inflamatòries immunomediades

Aquest finançament permetrà a IMIDomics accelerar la identificació de noves dianes terapèutiques i el desenvolupament de nous fàrmacs per a les malalties inflamatòries immunomediades (IMID), com l'artritis reumatoide, la psoriasi, la malaltia de Crohn o el lupus eritematós sistèmic.

27/07/2021

En els darrers dies, IMIDomics, una spin-off de Vall d'Hebron, ha tancat una ronda de finançament de 16,5 milions de dòlars,  en què han participat DNS Capital, la farmacèutica Bristol Myers Squibb, The Pritzker Organization i TAO Capital, entre altres inversors. Es tracta d’una de les inversions més elevades que rep una spin-off creada per Vall d'Hebron i una de les més destacades en el conjunt del sector de la biotecnologia i la biomedicina dels últims temps a l’Estat. L'any 2015 la Dra. Sara Marsal, cap del servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i cap del grup de recerca de Reumatologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca, va fundar IMIDomics juntament amb el Dr. Richard M. Myers, president i director científic de l'Institut de Biotecnologia HudsonAlpha, USA. L'empresa, que es va crear a Barcelona, actualment té la seva seu a Califòrnia, USA. Inicialment va comptar amb inversors de San Francisco (EUA) i Barcelona.

Una inversió d’aquestes dimensions per una spin-off nascuda de la recerca de Vall d’Hebron representa un gran orgull per a la nostra institució i ens consolida com a referent global en l’àmbit de la recerca biomèdica. A més, és un cas d’èxit que ha de servir per motivar als investigadors per transferir els seus coneixements cap a la indústria creant un impacte en la salut i qualitat de vida dels pacients i la societat”, afirma el Dr. Joan X Comella, director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

IMIDomics treballa en el descobriment i desenvolupament de nous medicaments per al tractament de les malalties inflamatòries immunomediades com per exemple: l'artritis reumatoide, la psoriasi, l'artritis psoriàsica, la colitis ulcerosa, la malaltia de Crohn, el lupus eritematós sistèmic, etc. Aquestes patologies afecten diferents òrgans, però estan relacionades des d'un punt de vista clínic, genètic i immunològic.

Les IMID es produeixen per una activació del sistema immunitari que provoca una inflamació persistent i un dany irreversible en determinats òrgans i teixits. Són malalties complexes i en el seu desenvolupament intervenen tant factors genètics com ambientals. Les IMID afecten entre el 7% i el 10% de la població general i generen un alt impacte socioeconòmic, ja que es troben entre les principals causes de morbiditat, discapacitat i mortalitat als països desenvolupats.

En aquest sentit, els dos principals objectius terapèutics per a les IMID són: aconseguir un control ràpid de la inflamació sistèmica i local, i la remissió a llarg termini de la malaltia. Prevenir el dany als teixits i reduir la discapacitat funcional són dos objectius fonamentals per a millorar la qualitat de vida dels pacients. Per aconseguir-ho cal identificar dianes terapèutiques rellevants en la fisiopatologia d’aquestes malalties, que permetin desenvolupar medicaments dirigits, més efectius i molt més segurs tant a curt com a llarg termini. I en aquest context, és on es centra l’activitat d’IMIDomics.

"IMIDomics ha establert una plataforma de precisió que utilitza dades clíniques, moleculars i una metodologia analítica avançada per entendre els mecanismes fonamentals de les malalties inflamatòries immunomediades i així poder arribar a desenvolupar nous medicaments més eficaços i més segurs per a determinats subgrups de pacients", explica la Dra. Marsal.

Per una banda, aprofita la base de dades clínica de malalties inflamatòries inmunomediades, creada pel grup de recerca en Reumatologia, i les mostres biològiques del IMID-Biobanc de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron que la Dra. Marsal va posar en marxa l'any 2006 i que conté diversos tipus de mostres biològiques de més de 17.000 pacients IMID i individus sans, sota uns elevats estàndards de qualitat.

Per l'altra, utilitza metodologies analítiques avançades i d’intel·ligència artificial per integrar dades clíniques i dades moleculars de gran qualitat obtingudes mitjançant diferents tecnologies òmiques per generar nous coneixements sobre els mecanismes que desencadenen la malaltia i així poder identificar noves dianes farmacològiques.

La plataforma creada per IMIDomics, 'IMIDomics Precision Discovery Platform', permetrà accelerar la medicina de precisió en les IMID, amb l’objectiu de personalitzar les teràpies i que els nous medicaments donin resposta a les necessitats que ara mateix encara no estan cobertes.

"Creiem que la nostra estratègia canviarà fonamentalment la manera com es descobreixen els fàrmacs per a aquestes malalties tan complexes, i aquest finançament ens permetrà identificar ràpidament dianes farmacològiques de rellevància i desenvolupar noves solucions terapèutiques", destaca la Dra. Marsal.

"Tenim el privilegi de col·laborar amb el Vall d'Hebron Campus Hospitalari de Barcelona i amb milers de pacients que pateixen malalties inflamatòries immunomediades per a impulsar el descobriment de nous tractaments per fer front a aquestes malalties complexes. Estem orgullosos d'haver tancat la nostra sèrie A de finançament, que alimentarà els nostres esforços per a la Precision Discovery Platform, i honrats de comptar amb un grup visionari i dedicat d'inversors que comparteixin la nostra passió per l'atenció al pacient IMID", conclou Juan Harrison, president i conseller delegat d'IMIDomics.

 

Enllaç a la nota de premsa internacional: Businesswire Release

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.