Implantem per primera vegada a l’Estat un esfínter urinari artificial mitjançant el robot DaVinci per a la incontinència urinària femenina

Important avenç en el tractament de la incontinència urinària femenina d'esforç en casos que fins ara no tenien tractament curatiu. La tecnologia del robot DaVinci permet fer possible el que per als instruments de laparoscòpia és pràcticament inviable. Gairebé un any després de la intervenció la pacient es troba curada de la seva incontinència.

27/09/2018

El Servei d'Urologia de Vall d'Hebron ha realitzat una intervenció pionera per tractar la incontinència urinària d'esforç severa en dones. Per primera vegada a l’Estat s'ha col·locat un esfínter urinari artificial mitjançant el robot Da Vinci Xi a una pacient de 51 anys. Fins ara, només en comptades ocasions es col·locaven aquests dispositius en dones, ja que calia fer-ho per cirurgia oberta o laparoscòpica, un procediment que pot comportar complicacions per la complexitat de la intervenció.

"Aquesta nova tècnica suposa un important avenç en el tractament de la incontinència urinària femenina d'esforç en casos que fins ara no tenien tractament curatiu, fonamentalment en dones que pateixen una incontinència urinària d'esforç severa que no es resol amb les tècniques quirúrgiques habituals", explica la Dra. Marta Allué, uròloga i responsable de la Unitat d’Urologia Funcional de Vall d'Hebron.

Un equip d'uròlegs experts en cirurgia robòtica i en urologia funcional de Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari van realitzar la intervenció l’octubre de 2017 a una dona de 51 anys que patia incontinència urinària d'esforç refractària severa secundària a una incompetència esfinteriana en el context d'una bufeta neurògena secundària a una lesió medul·lar traumàtica. Després d'un seguiment d’11 mesos, el resultat és molt satisfactori, havent quedat curada de la incontinència.

L'esfínter urinari artificial és un dispositiu que permet tancar el coll de la bufeta per evitar fuites d'orina indesitjades. "Al voltant del coll vesical es col·loca un maneguet farcit de sèrum connectat per un extrem a una bomba que s'allotja en un dels llavis majors i, de l'altra, a un reservori que s'allotja a l'abdomen", detalla el Dr. Luis Castro, uròleg de Vall d'Hebron. Quan la dona vol orinar, acciona la bomba manualment i el maneguet es buida, permetent la sortida de l'orina per la uretra. El maneguet aconsegueix buidar-se, ja que el sèrum que contenia, passa momentàniament a reservori intraabdominal. Després d'orinar, el sèrum omple novament i de forma automàtica el maneguet, que en augmentar de volum clou el coll vesical evitant la sortida involuntària d'orina.

La col·locació de l'esfínter urinari artificial mitjançant el robot Da Vinci permet que aquesta operació sigui mínimament invasiva, ja que l'accés a l'abdomen és laparoscòpic, és a dir, que el dispositiu es pot col·locar a través de petites incisions a l'abdomen. Aquesta tècnica aporta una millor visibilitat i accés al camp de treball, en aquest cas al voltant del coll vesical. "La tecnologia del robot DaVinci permet fer possible el que per als instruments de laparoscòpia és pràcticament inviable en emprar instruments rígids. Els graus de llibertat dels instruments del robot permeten desenvolupar amb facilitat i menor risc de complicacions l'espai al voltant del coll vesical i la col·locació en aquest lloc del maneguet de l'esfínter urinari", explica el Dr. Juan Morote, cap del Servei d'Urologia de Vall d'Hebron. Un altre dels avantatges és que disminueix el trauma quirúrgic i el dolor per la qual cosa s'aconsegueix una recuperació més ràpida i una menor estada hospitalària.

Tot i que el volum de pacients que podran beneficiar-se d'aquesta tècnica no és molt elevat, "els pacients presenten una espectacular millora en la seva qualitat de vida ja que passen de presentar contínuament pèrdues d'orina, amb els inconvenients que això comporta: necessitat de bolquers, dermatitis, úlceres cutànies entre d’altres, a poder controlar completament el moment en què volen orinar i sense presentar fuites", destaca la Dra. Allué.

Amb la realització d'aquesta intervenció per primera vegada a Espanya mitjançant el suport del robot Da Vinci, el tractament de la incontinència urinària d'esforç mitjançant la col·locació d'esfínters urinaris en la dona ha fet un pas endavant i passa a ser una tècnica viable, fet que suposa un avenç significatiu en aquest terreny.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.