Investigadors de Vall d'Hebron han seqüenciat el genoma del virus SARS-CoV-2 de dos pacients

Es tracta de dues seqüències completes i sense errors que ja es poden consultar a GISAID, una base de dades internacional.

30/03/2020

El que havia de ser un projecte d'un any de durada, s'ha convertit en una carrera a contrarellotge per aturar la pandèmia del SARS-CoV-2. En quinze dies, el grup de recerca en Malalties Hepàtiques del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb una àmplia expertesa en tècniques de seqüenciació massiva, i la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, han seqüenciat el genoma complet de dues soques del SARS-CoV-2 de dos pacients.

Es tracta de dues seqüències completes i sense errors que ja es poden consultar a GISAID, una base de dades internacional, d'accés lliure que recull les seqüències de milers de virus de la grip i que ara acull també les del SARS-CoV-2, així com dades epidemiològiques i clíniques relacionades.

En un temps rècord i únicament amb mitjans propis han aconseguit posar a punt la metodologia de seqüenciació massiva per obtenir el genoma complet del virus i a partir d'ara poder fer-ho en més pacients.

I aquesta fita, que no hauria estat possible sense tot el treball dut a terme durant anys amb el virus de l’hepatitis C a Vall d’Hebron, ens ajudarà a saber perquè hi ha malalts que responen millor o pitjor al virus. És a dir, que podrem saber per a cada pacient, de manera individualitzada, com està influint el virus en el desenvolupament de la malaltia.

El Dr. Tomás Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de Vall d'Hebron, comenta que el treball ha estat el resultat de l’estreta col·laboració entre el Dr. Andrés Anton, responsable de la Unitat de Virus Respiratoris del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, on també hi ha col·laborat la Dra. Maria Gema Codina i les investigadores Dra. Cristina Andrés, Maria Piñana i Ariadna Rando, i el Dr. Josep Quer, investigador principal i responsable de recerca en virus de l’hepatitis C, del grup de recerca en Malalties Hepàtiques del Vall d'Hebron Institut de Recerca, on també hi ha col·laborat els investigadors Damir Garcia-Cehic i Mercedes Guerrero.

Per què és tan important seqüenciar el virus sencer?

Des del punt de vista epidemiològic, permet comparar les seqüències entre diferents poblacions i països d'arreu del món per veure com el virus va canviant a mesura que s'estén entre la població. Aquest coneixement serà útil per a predir què pot passar en els pròxims anys i com actuar.

Obtenir el genoma complet del virus SARS-CoV-2 en cada individu obre les portes a l'estudi de la seva variabilitat, d’evolució del virus, i de factors pronòstics dels pacients.

També, estudiant aquestes seqüències podem estudiar el grau de conservació, és a dir, podem veure quines són les zones del virus que quasi mai canvien i per tant serien les millors dianes per al disseny de vacunes i antivirals d'acció directa.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.