Investigadors de Vall d'Hebron reben ajuts de l'AECC per a la recerca en càncer

Amb motiu del Dia Mundial de la Recerca en Càncer (WCRD per les seves sigles en anglès), l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) va fer entrega dels Ajuts per a la Recerca en Càncer AECC 2018. Entre els mereixedors d'aquests ajusts destaquen 8 investigadors de Vall d'Hebron Barcelona Campus Hospitalari. 

24/09/2018

Enguany l'AECC ha adjudicat un total de 160 ajuts amb un import total de 17,6 milions d'euros. Els ajust estaven dividits en diferents categories: investigador postdoctoral, investigador, clínic junior, idea "llavor", projectes, projectes lab, càncer infantil i càncers poc freqüents, grups coordinats translacionals, grups coordinats clínics, globalització: ERA-NET (Transcan 2017) i globalització: grups acceleradors. 

En la categoria de Projectes AECC, la Dra. Ana Vivancos Prellezo, cap del grup de Genòmica del Càncer del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha rebut un ajut per al seu projecte de recerca en càncer colorectal. En concret, estudiarà si la quantificació de ctDNA i la visualització de la irrigació del tumor, ambdues anàlisis mitjançant tècniques no invasives i econòmiques, podrien determinar la supervivència del pacient amb MCRC (càncer colorectal avançat), així com predir la resposta a teràpies anti-angiogèniques en aquests mateixos pacients.

En la categoria de Projectes Lab AECC, al Dr. Miguel F. Segura, investigador del grup de Recerca Translacional en Càncer Infantil i en l'Adolescència del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) li han concedit un ajut per al seu projecte d'anàlisi de KIF11 com a nova diana terapèutica en neuroblastoma. La hipòtesi que plantegen es basa en el fet que els alts nivells d'una proteïna (anomenada KIF11) implicada en la divisió cel·lular pugui estar contribuint a l'alt potencial proliferatiu dels neuroblastomes d'alt risc, i, per tant, la inhibició de la seva funció pot resultar eficaç en el tractament d'aquests pacients. Per demostrar aquesta hipòtesi, el projecte estudiarà el valor pronòstic de l'expressió KIF11 i la seva regulació en neuroblastoma, analitzarà el potencial terapèutic d'un nou fàrmac que inhibeix la funció de KIF11 i estudiarà la resposta molecular de la resposta a la inhibició de kif11 per poder tenir un millor coneixement dels pacients que es puguin beneficiar d'aquest fàrmac o d'aquells que puguin desenvolupar algun tipus de resistència.

La Dra. Marta Crespo Maull, investigadora del VHIR, també ha rebut un ajut en aquesta mateixa categoria per a la recerca en limfoma primari del sistema nerviós central (LPSNC), un tipus de càncer en el qual la supervivència al cap de 5 anys és de només el 30%. Una alta proporció de LPSNC té estratègies genètiques específiques per evitar ser reconegut pel sistema immune, el que suggereix que, si s'eludeixen aquestes estratègies, aquestes cèl·lules malignes podrien ser molt sensibles a les teràpies basades en immunitat. Recentment s'ha descrit que els macròfags, un tipus de cèl·lula immunitària diferent, també poden usar algunes de les estratègies de reconeixement immunitari que es creien exclusives de les cèl·lules T, com l'expressió de PD1.

En la categoria de Grups Coordinats Translacionals AECC, el Dr. Joan Seoane, director de Recerca Translacional  del VHIO, ha rebut un ajut per la identificació de millors tractaments i desenvolupament de mètodes de diagnòstic molecular no invasiu en tumors cerebrals (glioblastoma i metàstasi). El projecte proposa l'estudi de l'heterogeneïtat tumoral, el microambient del càncer, el seu metabolisme i la resposta immune al tumor per tal de descobrir noves dianes terapèutiques i tractaments. A més, proposem desenvolupar nous mètodes no invasius de diagnòstic molecular que permetran caracteritzar els tumors i així poder seleccionar el tractament òptim per a cada pacient. El treball es realitzarà amb un consorci multidisciplinari que engloba grups espanyols especialitzats en la lluita contra el tumor cerebral.

Dins de la categoria de Grups Coordinats Clínics AECC, el Dr. Antonio Gil-Moreno, cap del grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, participa juntament amb investigadors d'altres centres en un projecte de recerca en càncer d'endometri que ha estat mereixedor novament d'un ajut de l'AECC. L'objectiu és caracteritzar el grup de càncer d'endometri més letal, el que presenta variació en el nombre de còpies de DNA (HCNEC). El projecte contempla la identificació d'aquest subtipus tumoral partint de les mostres dels bancs de tumors que els cinc grups fa anys que comparteix amb l'objectiu de caracteritzar aquests tumors i millorar les tècniques per a la seva identificació. Volen establir ortotrasplantantaments a ratolins immunodeficients i aïllar cèl·lules tumorals circulants i DNA tumoral circulant, per després caracteritzar molecularment aquests tumors i obtenir informació, que després de la seva anàlisi bioinformàtica, ens permeti identificar dianes terapèutiques i possibles fàrmacs, que serien testats en línies cel·lulars, peix zebra i ratolins. El projecte presenta també dues proves de concepte, que obriran perspectives futures. En una d'elles ens plantegem aïllar limfòcits intratumorals per explorar una possible teràpia cel·lular adoptiva en el futur. La segona prova de concepte consistirà a intentar crear un model murí de HCNEC que ens permetés explorar tractaments, incloent-hi immunoteràpia, en ratolins immunocompetents. 

La recerca en càncer de pulmó de la mà de la Dra. Enriqueta Felip, oncòloga mèdica i investigadora del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del VHIO, ha estat premiada amb un ajut en la categoria de Globalització: ERA-NET (TRANSCAN 2017). El seu projecte pretén identificar exosomes o miRNAs circulants que serveixin com a biomarcadors de pronòstic en fases primerenques d'aquest tipus de tumor. Aquests biomarcadors seran molt útils en la pràctica clínica per al millor maneig dels pacients.

Per la seva part, la Dra. Elena Élez, oncòloga mèdica i investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, també ha rebut un ajut en aquesta mateixa categoria pel seu projecte sobre el càncer de còlon. L'heterogeneïtat intra i extra tumoral afecta negativament els resultats clínics dels pacients a través de l'estudi de l'ADN lliure a la sang, de manera que es podrà no només diagnosticar i monitorar la malaltia però també definir un tractament personalitzat per al pacient.

En la categoria de Globalització: Grups acceleradors, se li ha atorgat un ajut al consorci de recerca en càncer de còlon en el qual participen més de 20 investigadors i entre ells destaca el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Sevei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron. Aquest equip pretén utilitzar els models preclínics per identificar noves dianes terapèutiques i poder validar nous fàrmacs amb l'objectiu d'aconseguir una ràpida translació dels resultats als pacients.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.