Josep Tabernero, membre de l'Assemblea de la Missió sobre Càncer del programa europeu Horizon Europe

El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron, Josep Tabernero, forma part d'un grup de 26 especialistes en càncer per afrontar aquest repte global dins del programa Horizon Europe de la Comissió Europea

11/11/2019

Creat per superar l'actual programa de finançament Horizon 2020 de la Comissió Europea per a la recerca i la innovació, i programat per a llançar-se el gener de 2021, Horizon Europe és un ambiciós projecte de 100.000 milions d'euros que consta de tres pilars principals: excel·lència científica, desafiaments globals i competitivitat industrial europea i innovació a Europa, així com l'ambició general d'ampliar la participació i enfortir l'espai europeu de recerca.

En el marc d’Horizon Europe s'han identificat cinc missions clau de recerca i innovació per a augmentar l'efectivitat del finançament mitjançant la cerca d'objectius clarament definits. Són els següents:

• Adaptació al canvi climàtic, inclosa la transformació social.

• Càncer

• Ciutats intel·ligents i climàticament neutres

• Oceans, mars, costes i aigües continentals saludables

• Salut del sòl i dels aliments.

Anunciades al juliol, les missions són la principal novetat del programa Horizon Europe. Estan inspirades en part per la missió de l'Apol·lo 11 que va fer arribar a un home en la Lluna i cadascuna intenta resoldre alguns dels majors desafiaments socials a través d'activitats de recerca i innovació.

Des del seu llançament, cada missió té una junta designada composta per reconeguts líders per a donar forma i estimular noves recerques i innovacions. La junta del càncer estarà encapçalada pel president designat, Walter Ricciardi, professor d'Higiene i Salut Pública de la Università Cattolica del Sacre Cuore (a Roma, Itàlia), juntament amb altres quinze membres que van ser seleccionats per la seva reconeguda experiència en el camp. Entre ells el Dr. Josep Tabernero, cap d'Oncologia de Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

“El càncer mundial ha augmentat amb 18,1 milions de casos nous i 9,6 milions de morts a causa de la malaltia el 2018, i es pronostica que els nous diagnòstics de càncer augmentaran en un 75% durant la dècada vinent”, ha valorat el Dr. Josep Tabernero al departament de comunicació del VHIO preguntat sobre el seu nomenament: “La missió oncològica d’Horizon Europe ajudarà a establir objectius comuns i establir àrees prioritàries destinades a revertir realitats tan alarmants i prediccions impensables”.

Totes les missions de Horizon Europe estaran flanquejades per les seves respectives assemblees, que consten de fins a 30 experts d'alt nivell. El principal rol d'aquests organismes és guiar als membres de la junta i proporcionar un conjunt addicional d'idees i coneixements per a contribuir a l'èxit de les missions respectives. Publicats per la Comissió Europea el mes passat, els membres de l'assemblea de cadascun han estat ara inclosos en la llista. El grup de càncer consta de 26 especialistes, inclòs el Dr. Josep Tabernero.

"Em sentiré veritablement honorat de servir com a membre de l'assemblea d'aquesta missió, que es dedica a donar suport i dirigir la nostra junta. Intentarem col·lectivament impulsar més avenços contra aquesta terrible malaltia que és el càncer i complir amb l'objectiu d'aquesta missió. És a dir, assegurar que més persones visquin sense càncer, més pacients siguin diagnosticats abans, pateixin menys i tinguin una millor qualitat de vida després del tractament", ha defensat el Dr. Josep Tabernero.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.