La 2a Jornada de Participació Ciutadana posa en valor la rellevància de les Comissions Estables de Treball

La 2a Jornada de Participació Ciutadana ha permès reunir i fomentar el debat entre pacients i professionals.

19/04/2024

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron està realitzant una ferma aposta per incorporar la visió i les necessitats dels pacients en la presa de decisions sobre la salut. Amb l’objectiu de continuar implementant i analitzat aquesta estratègia, hem celebrat la 2a jornada de Participació Ciutadana, que ha permès reunir i fomentar el debat entre pacients i professionals i en la que s’ha destacat la importància de les Comissions Estables de Treball i el futur de la participació dels ciutadans en la presa de decisions sobre la salut

La Dra. María José Abadías, directora assistencial de Vall d’Hebron, ha emfatitzat, durant la benvinguda, “el compromís de l’Hospital perquè el pacient estigui en el centre de totes les decisions sobre la seva salut”.

Per la seva banda, Clara Grau, cap de la Unitat de Participació Ciutadana i secretària del Comitè Estratègic de Participació, ha analitzat la feina feta en en el marc del Pla de Participació aprovat per l’hospital l’any 2021 i que s’ha concretat en el model propi ICE-Vall d’Hebron. Ha destacat les principals fites assolides durant l’any 2023 i ha agraït a pacients, entitats representants de pacients i professionals la seva implicació, imprescindible en el projecte.

La Jornada s’ha centrat en la labor realitzada des de les Comissions Estables de Treball, que s’inclouen en la C del model ICE-VH, representant la cocreació.

Pioners en crear grups de participació

Vall d’Hebron és un centre pioner a Catalunya en crear grups de participació en els que treballen, de forma paritària i estable en el temps, professionals de diferents àrees de coneixement de l’Hospital, pacients i representants d’entitats de pacients. Aquestes comissions es reuneixen de forma regular per compartir informació i punts de vista, consensuar objectius que repercuteixen en la millora de l’assistència i la recerca en el sistema sanitari, maneres de treballar per assolir-los i la periodicitat de les reunions en les que concreten els avenços i plantegen noves fites. Les Comissions estan plantejades per àrees de coneixement, tant de caire assistencial, relacionades amb les malalties que atenen aquestes àrees, com de caire transversal. En la actualitat hi ha 13 actives amb 56 objectius acordats, i s’espera activar 10 més aquest any i continuar avançant fins a cobrir la totalitat d’àrees de coneixement de l’Hospital.

Durant la jornada s’han realitzat tres taules rodones on s’han posat de manifest les dificultats i les aportacions del treball realitzat fins ara i les línies de millora proposades de cara al futur. La veu en les taules l’han aportat els protagonistes de la participació, a través de tàndems professional – representant d’entitat de pacient. Aquests tàndems representaven les Comissions Estables de Treball a les que pertanyen, que són les que han assolit la fita de treballar durant més d’un any sencer de forma conjunta en el marc de l’estratègia de participació ciutadana de Vall d’Hebron.

La primera taula, moderada per la Sra. Clara Grau, Cap d’Unitat de Participació i secretària del Comitè Estratègic de Participació, representants de les comissions d’oncohematologia pediàtrica, diagnòstic per la imatge – patologia mamària i trasplantament d’òrgan sòlid han tractat les dificultats que han hagut d’afrontar, tant a nivell personal com d’adaptació a la nova cultura els participants en les Comissions Estables de Treball.

La segona taula, moderada per la Sra. Elisenda de la Torre, representant del mon associatiu i vicepresidenta del Comitè Estratègic de Participació, representants de les comissions d’oftalmologia, especialitats pediàtriques i malalties digestives han tractat sobre quines són les aportacions que han viscut fruit de participar en aquestes comissions.

La tercera de les taules, moderada per Ana Martí, coordinadora d’Atenció i Participació Ciutadana de Vall d’Hebron i presidenta del Comitè Estratègic de Participació, representants de les comissions d’embaràs i puerperi, oncologia mèdica adults i malalties del cor han obert el debat sobre el futur de la participació. Com ha explicat Ana Martí, “l’objectiu de l’hospital i democratitzar l’assistència sanitària i la recerca a través de la participació”.

De forma activa, al llarg de la Jornada, s’ha demanat als assistents que prioritzessin a través uns qüestionaris d’avaluació online els factors que dificulten la participació i les necessitats formatives en participació, prèviament recollits en una enquesta amb 177 participants. 

D’acord amb la votació dels assistents, la falta de temps i càrrega de treball és el que més dificulta la participació dels professionals (53% dels vots), que veuen la comunicació, empatia i intel·ligència emocional (49%) com a principal necessitat formativa. Per part dels pacients, la major dificultat per participar és la manca d’informació (44%) i la principal necessitat formativa és la participació (40%).

També en aquesta sessió s’ha presentat i iniciat el registre actiu i voluntari de pacients que, de forma individual, volen formar part de diferents projectes a l’hospital que permetin millorar l’assistència i la recerca, que es poden registrar a l’enllaç https://vhc.cat/participacio.

Rubén Llop, de la Fundació de l’Institut per a la Transformació del Lideratge, ha realitzat la ponència de cloenda, i ha assenyalat que cal vèncer la percepció que sols podem anar més ràpids, per a enriquir-nos sabent que junts, amb les aportacions de tots, arribarem molt més lluny.

Reconeixement a l’estratègia de Participació Ciutadana de Vall d’Hebron

Com a mostra del compromís de Vall d’Hebron per continuar avançant en la implementació de l’estratègia de participació ciutadana, dos projectes del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus van ser reconeguts per la Plataforma d’Organitzacions de Pacients (POP) durant els Premis POP 2023. Els projectes han sigut: en la categoria ‘Òrgans permanents’ el ‘Model ICE-VH de participació de pacients i professionals’ de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; i en la categoria ‘Educació en salut’ per l’activitat docent del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) 'Sessions informatives sobre esclerosi múltiple per a pacients i familiars'. El Model ICE-VH, impulsat per la Coordinació d’Atenció i Participació Ciutadana i la Direcció assistencial de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, va néixer amb l’objectiu de promoure la participació ciutadana en salut, en recerca i assistència sanitària i per enfortir la seva influència tant a nivell individual com col·lectiu. ICE són les sigles d’informació, cocreació i estratègia, els eixos del model que representen tres dels graons de l’escala de participació amb nivells incrementals de participació i impacte en les decisions. D’altra banda, recentment hem rebut el premi la revista New Medical Economics com a hospital amb ‘Millors pràctiques en l’experiència del pacient’, gràcies també al desplegament del Model ICE-VH.

Altres fites són haver assolit més de 100.000 respostes en els qüestionaris d’experiència al pacient i haver coorganitzat i acollit recentment V Congrés d’Experiència del Pacient, la cita anual de referència a l’Estat on pacients, familiars, cuidadores i professionals de salut posen en comú els seus coneixements per millorar la qualitat de l’atenció sanitària.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.