La Dra. Amanda Rodríguez presenta el seu llibre 'Siente lo que comes', on analitza l'impacte de la microbiota sobre la salut mental

La Dra. Amanda Rodríguez, psiquiatra del Servei de Salut Mental de Vall d’Hebron, explica que una microbiota variada és fonamental en la salut mental de les persones.

05/04/2022

El llibre, publicat per l'editorial Diana, pertanyent al Grup Planeta, té entre els seus objectius donar a conèixer l'íntima relació existent entre el cervell humà i la microbiota, el conjunt de bacteris que viuen en el nostre intestí. Fins fa poc es pensava que la comunicació entre cervell i intestí era unidireccional, del cervell a l'intestí. Però com defensa en el seu llibre la Dr. Amanda Rodríguez, psiquiatra del Servei de Salut Mental de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i membre del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), “la microbiota també impacte en la salut mental”.

Durant l'acte de presentació del llibre, la Dra. Amanda Rodríguez ha estat acompanyada pel Dr. José Manuel Domínguez, subdirector assistencial, el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Salut Mental i cap del grup de recerca en Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, i el Dr. Javier Santos, del Servei d'Aparell Digestiu i investigador principal del grup de recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR.

El Dr. José Manuel Domínguez ha obert l'acte felicitant la Dra. Amanda Rodríguez pel seu llibre ja que "és una gran aportació i demostra que l'alimentació és molt important per la nostra salut i que s'ha de tenir molta cura amb què mengen".

Per la seva part, el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga ha afirmat que la Dra. Amanda Rodríguez "ha tingut el valor de posar negre sobre blanc una sèrie de reflexions de com ha d'anar la nostra relació amb els i les pacients i una sèrie d'aspectes de com és la relació entre l'intestí i el cervell pels contactes neuronals i com la microbiota afecta la nostra vida". A més, ha assegurat que "el llibre està molt ben editat, és molt fàcil de llegir i un bon exemple dels coneixements que hem anat adquirint en aquests últims anys".

El Dr. Javier Santos ha felicitat la Dra. Amanda Rodríguez pel llibre i ha afirmat que "aquest és un llibre que jo recomano, ja que té un missatge per a tots els i les pacients, que cal que siguin responsables de la seva salut, nosaltres els donem les eines".

La Dra. Amanda Rodríguez explica que és fonamental “abandonar la compartimentació de la medicina, la idea que ment i cos estan separats. Ara sabem que l'eix cervell-intestí juga un paper fonamental en la salut mental de les persones”. En aquest sentit, afegeix que “cal cuidar la dieta per tenir cura de la microbiota. No cal menjar bé només per no engreixar, cal fer-ho per tenir una bona salut mental”.

La influència de la microbiota en l'estat de salut mental de les persones és deguda “als psicobiòtics, bàsicament bifidobacteris i lactobacils, que són substàncies vives que conformen la nostra microbiota i que ingerides en quantitats adequades proporcionen un benefici per la nostra salut mental”, afegeix la Dra. Amanda Rodríguez.

A més, hi ha estudis que han confirmat que existeix una relació entre una microbiota i la depressió. “Sabem que la microbiota de persones amb depressió està alterada en comparació a la de les persones sanes. I des de fa anys l'OMS recomana l'ús de probiòtics per al tractament de la depressió. Hi ha estudis que promouen l'ús de psicobiòtics conjuntament amb la teràpia antidepressiva pel tractament del trastorn depressiu”, diu la Dra. Amanda Rodríguez.

Respecte a quina és l'alimentació més adequada per mantenir la microbiota en un bon estat, la Dra. Amada Rodríguez recomana “una dieta equilibrada, basada en la dieta mediterrània, sense fórmules màgiques, i a més cal fer exercici, evitant l'aïllament social i mantenint les relacions humanes”.

La Dra. Amanda Rodríguez també forma part del projecte europeu H2020 DISCOvERIE, en el qual participen més de 19 centres de recerca d'Europa i els Estats Units, que postula que trastorns com la síndrome de l'intestí irritable, la fibromiàlgia, l'ansietat i la depressió comparteixen els mateixos mecanismes cervell-intestinals alterats. L'objectiu del projecte és identificar biomarcadors de diagnòstic d'aquestes malalties i desenvolupar més estratègies predictives i terapèutiques noves i eficients. Aquest projecte està coordinat pel Dr. Javier Santos i el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.