La Dra. Chaysavanh Manichanh obté una beca de la Crohn’s and Colitis Foundation of America

Estudiarà si és possible identificar quins pacients tindran un nou brot de la malaltia de Crohn després de la cirurgia per iniciar el més aviat possible el tractament preventiu.

19/02/2018
La Dra. Chaysavanh Manichanh, responsable del laboratori de Microbiota del grup de Recerca en Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha obtingut una beca de 200.000 dòlars del programa Litwin IBD Pioneers atorgada per la Crohn s and Colitis Foundation of America per dur a terme el projecte Microbiomarcadores per a la predicció i el diagnòstic de les recidives en la malaltia de Crohn després d'una cirurgia.
 
El projecte que lidera la Dra. Manichanh consisteix en la identificació precoç dels pacients amb més risc de tornar a desenvolupar un brot de la malaltia de Crohn (MC) després d'haver-se sotmès a una intervenció quirúrgica per ressecar la part de l'intestí afectada. Si s'aconsegueix predir aquestes recaigudes es podrà iniciar precoçment un tractament preventiu del nou brot. L'objectiu és aconseguir identificar aquests pacients abans de la cirurgia i, en aquells casos en què no sigui possible, s'intentaran diferenciar un o dos mesos després de la intervenció.
 
La malaltia de Crohn és una de les dues formes principals de malaltia inflamatòria intestinal. Fins al 70% dels pacients amb una MC més greu poden necessitar cirurgia per extirpar parts malaltes del seu intestí en un periode de temps de 10 anys, però aquesta intervenció pot provocar recurrència sense que de moment es conegui la causa d'aquestes recaigudes o nous brots.
 
La necessitat d'una intervenció quirúrgica es deu principalment a la baixa o nul·la resposta a la teràpia, l'estenosi, els abscessos o la malaltia fistulitzant. Tot i la resecció, les noves lesions poden reaparèixer pocs mesos després de la intervenció o bé anys més tard per la qual cosa hi ha pacients que requereixen reseccions múltiples durant la vida.
 
En aquest sentit, l'alteració de la microbiota intestinal s'ha descrit en la MC en treballs anteriors pel que es creu que pot jugar un paper important en la recurrència que es dóna a curt termini després de la intervenció quirúrgica. La recurrència primerenca de la malaltia de Crohn postoperatòria és un dels millors models humans per estudiar els desencadenants primerencs de la inflamació.
 
"L'objectiu del projecte és determinar si és possible pronosticar la recurrència primerenca en funció dels paràmetres microbians en el moment de la cirurgia", afirma la Dra. Manichanh. "El nostre projecte també proporcionarà nous coneixements sobre la composició i el paper de la microbiota en la MC i pot conduir a noves estratègies diagnòstiques, predictives o terapèutiques", afegeix.
 
Per a això, estudiaran la seqüència d'esdeveniments que tenen lloc abans i en el moment del desenvolupament de les lesions inflamatòries primerenques. Investigaran si els canvis en la composició i la funció de la microbiota precedeixen o segueixen als canvis en la reacció immune del teixit de l'hoste mitjançant l'estudi de la microbiota i els perfils de citoquines durant i després de la resolució de la inflamació en aquest escenari clínic que imita l'inici natural de la malaltia.
 
Amb aquesta finalitat, es realitzarà una anàlisi longitudinal dels perfils microbians i de citocines tant de femta com de mucoses en pacients amb MC sotmesos a una resecció ileocecal de l'intestí malalt. "Mitjançant l'ús d'anàlisi de metagenòmica, pretenem aprofundir en les troballes novedoses per a proporcionar una imatge més completa sobre el paper de la microbiota en la malaltia de Crohn. Això permetrà la descripció del enterotip, l'anàlisi de xarxa dels canvis en els ecosistemes i el descobriment potencial de nous biomarcadors de malaltia de Crohn", relata.
 
"Finalment es treballarà per desenvolupar una escala de puntuació que pugui utilitza-se en la pràctica clínica per estratificar els pacients d'acord amb alt i baix risc de recurrència. D'acord amb aquesta puntuació de risc, es podria proposar un nou algoritme per al tractament de la recidiva postoperatòria", explica la Dra. Chaysavanh Manichanh.
 
El projecte, que tindrà una durada de dos anys, compta amb la col·laboració dels doctors Severine Vermeire i Katlhleen MACHIELS de la Universitat KU Leuven, a Bèlgica que proporcionen les mostres de pacients sobre els quals es realitza la investigació.
Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.