La Dra. Enriqueta Felip copresideix el Congrés Mundial de Càncer de Pulmó

La Dra. Enriqueta Felip és cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).  

04/09/2019

Just tornant de les vacances d'estiu, Barcelona acull més de 7.000 assistents, especialistes en el maneig del càncer de pulmó de manera totalment multidisciplinària, al Congrés de la IASLC WCLC 2019 (World Conference on Lung Cancer of the International Association for the Study of Lung Cancer). Es tracta d'una de les cites internacionals més importants i de referència en càncer toràcic, on es donen cita oncòlegs mèdics, cirurgians toràcics, pneumòlegs, oncòlegs radioterapeutes, radiòlegs, patòlegs, epidemiòlegs, biòlegs, infermeria i investigadors, en definitiva, els especialistes que en el seu dia a dia diagnostiquen, tracten i investiguen els tumors de pulmó. Tots ells es reuneixen per intercanviar coneixements i compartir idees, alhora que donen a conèixer els últims avenços en l'en el camp dels tumors malignes toràcics.

El congrés té lloc entre els dies 7 i 10 de setembre a la Fira de Barcelona i una de les especialistes de referència és la Dra. Enriqueta Felip, copresidenta del congrés i oncòloga i investigadora de referència mundial en càncer de pulmó, cap de la Unitat de Tumors Toràcics de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO).  

La Dra. Felip destaca l'oportunitat que suposa el WCLC 2019 per a tots els professionals inscrits. "S'hi presentaran estudis i novetats que, en un congrés amb una clara voluntat multidisciplinària en el camp de les neoplàsies toràciques, suposa un marc únic per traduir tots aquests nous descobriments en una millor prevenció, diagnòstic, estadificació i tractament de les neoplàsies malignes toràciques", comenta la Dra. Enriqueta Felip. En un pla general, la Dra. Enriqueta Felip també destaca alguns dels temes més rellevants que es presentaran o discutiran al congrés; així doncs, "hi haurà novetats de la mà de diversos estudis que són positius per al tractament de càncer de pulmó, molt especialment en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites, en el tractament d'un subgrup molecular de càncer de pulmó RET +, a més de potencials nous abordatges en pacients amb mutacions KRAS". També es presentaran novetats en el camp de la immunoteràpia. Això anirà acompanyat de novetats en l'screening del càncer de pulmó.

 

Canvis epidemiològics de gran transcendència en càncer de pulmó

Una sessió plenària del WCLC 2019 abordarà l'epidemiologia i les característiques clíniques del càncer de pulmó en les dones, un tema considerat de màxim interès i presentat per la mateixa Dra. Enriqueta Felip. Aquesta sessió plenària tindrà lloc demà dimarts dia 10 a un quart de cinc de la tarda.

El canvi epidemiològic, clínic i social que s'està produint, en un tipus de càncer que fins fa uns anys era considerat típicament masculí, ha arribat a xifres colossals. El que fa uns anys era un tipus de tumor infreqüent en dones avui es tradueix en 725.352 nous casos de càncer de pulmó a l'any i 576.060 morts a causa d'aquest tumor. Això s'explica amb el canvi d'hàbits socials, molt especialment pel tabac i l'augment de les dones fumadores amb el pas dels anys. Malgrat que hi ha una clara relació, també hi ha un augment de dones afectades de càncer de pulmó entre les no fumadores.

 

Els segons tumors primaris de pulmó en el punt de mira

Diversos investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) presentaran els seus treballs en aquest congrés, un dels quals és sobre dades d'incidència de pacients que tenen diversos tumors primaris de pulmó. El nombre de supervivents de càncer ha augmentat com a resultat d'un progrés significatiu en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de tumors malignes. "Es tracta d'un estudi interessant perquè el risc de desenvolupar una segona neoplàsia, després del tractament d'un càncer primari inicial, està augmentant. De fet, el càncer de pulmó representa una segona neoplàsia maligna primària comunament diagnosticada i el nombre de casos de pacients que pateixen més d'un tumor primari augmenta cada dècada. Aquesta tendència és preocupant i exigeix una anàlisi en profunditat", exposa la Dra. Enriqueta Felip. Aquestes dades les recull un treball que va presentar la seva primera autora, la Dra. Susana Cedrés, en la sessió de pòsters que va tenir lloc el 8 de setembre, sota el nom "Incidence and Outcome of Multiple Primary càncers (MPC) in a Series of Lung Cancer (LC) patients ".

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.