La Dra. María José Buzón, rep el premi Joves Investigadors en l’àrea de recerca bàsica que atorga GeSIDA

Durant la inauguració del IX Congrés Nacional de GeSIDA, celebrat aquesta setmana a Vigo, la Dra. María José Buzón, responsable de Recerca Translacional del VIH en el grup de Recerca en Malalties Infeccioses del VHIR, ha rebut el premi Joves Investigadors en l’àrea de recerca bàsica que atorga aquesta entitat amb una dotació de 10.000 euros.

05/12/2017

Es tracta d’un guardó en reconeixement a tota la trajectòria de la Dra. Buzón en la recerca de teràpies efectives que eliminin el virus de la sida del cos humà. Entre els últims avenços publicats destaca el descobriment d’una nova tècnica que permet identificar un dels possibles reservoris del VIH en pacients en tractament antiretroviral. En concret, ha aconseguit determinar que el virus de VIH es transcriu en una subpoblació de cèl·lules, conegudes com a T CD4+ effector memory, cèl·lules de memòria de llarga vida que persisteixen en els pacients durant anys encara que portin temps en tractament antiretroviral. I ho ha fet emprant una nova tècnica anomenada RNA FISH-flow que és la primera vegada que s'utilitza en VIH per determinar l’RNA (àcid ribonucleic) en poblacions cel·lulars. 

Actualment, el seu grup de recerca té en marxa un projecte per avaluar com diferents fàrmacs i combinacions de fàrmacs són capaços de despertar el virus latent. És a dir, de poder mesurar la transcripció del virus en cada subpoblació cel·lular quan se li afegeix un determinat medicament.

La Dra. Buzón acumula diferents reconeixements: Durant l’any 2016, va entrar a formar part del rànquing Las Top 100 Mujeres Líderes, una iniciativa impulsada per la plataforma Mujeres y Cía, que reconeix el talent de les dones amb la intenció de construir una societat basada en la igualtat. El mateix any va rebre una de les 15 beques International Rising Talent, del Programa For Women in Science de L’Oréal-UNESCO. El 2015 va ser una de les 5 guanyadores de la X Edició de les Borses de Recerca del programa L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” a Espanya.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.