La Fundación Mutua Madrileña beca dos projectes de Vall d’Hebron

Els doctors Javier Torres y Alberto Sandiumenge lideren els treballs seleccionats en el camp de les malalties rares i el trasplantament.

29/06/2021

La Fundación Mutua Madrileña, en la seva XVIII Convocatòria Anual d’Ajuts a la Recerca en Salut, ha concedit dos milions d’euros a 27 estudis i assaigs clínics dirigits a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan en diferents centres de recerca de tot l’Estat. Entre ells es troben dos estudis del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) liderats pels doctors Javier Torres i Alberto Sandiumenge, en les àrees de malalties rares i trasplantament, respectivament.

Teràpia gènica per a una malaltia rara

El treball del Dr. Javier Torres, investigador del grup de Patologia Neuromuscular i Mitocondrial del VHIR, té com a objectiu desenvolupar una teràpia gènica mitjançant la introducció d’una còpia funcional del gen GFM1 amb la finalitat de solucionar una alteració responsable d’una malaltia ultra rara: l’hepatoencefalopatia deguda a COXPD1. La recerca es portarà a terme en col·laboració amb equips de l’Hospital 12 d’Octubre – i+12 de Madrid, el CIMA de Navarra i la Universitat de Saragossa.

D’aquesta malaltia existeixen poc més de 30 casos reportats a tot el món, però s’estima que la incidència real podria ser major. Tot i que molts pacients moren aviat després del naixement, s’ha descrit un grup de pacients que tenen una supervivència més llarga. El projecte busca un tractament per a aquests pacients i, de validar-se, podria servir com a model per al desenvolupament de teràpies per a altres malalties rares congènites amb característiques similars.

Fisioteràpia respiratòria en potencials donants de pulmó

Per la seva part, el projecte del Dr. Alberto Sandiumenge, cap del grup de Donació, Trasplantament i Ús Terapèutic de Substàncies d’Origen Humà del VHIR i intensivista i coordinador de trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, valorarà l’eficàcia de la fisioteràpia respiratòria als potencials donants de pulmó com a eina per millorar l’oxigenació i incrementar així el nombre de donants d’òrgans sòlids.

Si es demostra la seva hipòtesi, una milloria en l’oxigenació podria suposar un increment en el nombre de pulmons disponibles, disminuint el nombre de persones en llista d’espera, el temps fins al trasplantament i la mortalitat en llista d’espera. Per altra banda, suposaria una millor qualitat de l’empelt trasplantat, per la qual cosa algunes complicacions post-trasplantament disminuirien i milloraria el pronòstic a curt, mig i llarg termini dels receptors pulmonars.

Entrega dels Ajuts

El lliurament de la seva XVIII Convocatòria d’Ajuts a la Recerca en Salut es va celebrar ahir a Madrid, a l’Auditori de Mutua Madrileña, en un acte presidit pel president del Grup Mutua i la seva fundació, Ignacio Garralda; el president del Comité Científic de la Fundació Mutua Madrileña, el doctor Rafael Matesanz; i el que va ser cap del Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l’Hospital Gregorio Marañón, el professor Emilio Bouza. Els tres han estat acompanyats pels investigadors principals dels estudis que han rebut els ajuts.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.