La revista Annals de Medicina publica un article sobre la història de l'equip de futbol Galens

L'afició al futbol d'un grup de residents i metges va ser el germen d'una aventura, l'equip de futbol Galens, impulsada pel Dr. Ferran Morell, actualment Ombudsman del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que va camí de les seves noces d'or i que ha contribuït a estrènyer llaços i ha propiciat col·laboracions entre metges de tot el món.

24/08/2021

El projecte va néixer en 1973 impulsat pel Dr. Ferran Morell, en aquells anys metge adjunt a Vall d'Hebron i que va arribar a ser cap del Servei de Pneumologia de Vall d’Hebron i del Grup de Recerca en Pneumologia del VHIR. Però els inicis van ser molt complicats. Tot va començar amb un partit entre estudiants i metges professors. "I, a partir de llavors, l'equip es va posar en marxa", recorda el Dr. Morell. "Però no va ser gens fàcil. Llavors no hi havia ni mòbils, ni Whatsapp, ni res d'això. Tot es feia per telèfon a les nits. Vam tenir moltíssima feina", diu. Així va néixer l'equip Galens Vall d'Hebron, que després va passar a dir-se Galens Barcelona i Galens Catalonia per als partits internacionals. La seva història la recull ara la revista Annals de Medicina.

A poc a poc, metges d'altres centres hospitalaris es van unir al projecte i l'equip va començar a jugar lligues locals. Primer, la Carmelitana i després la de Tercera Regional Catalana. Però la duresa d’alguns competidors els va fer replantejar la participació i van optar per disputar la lliga universitària, molt menys exigent. "Nosaltres entrenàvem com a molt un dia a la setmana. I calia anar darrere dels jugadors perquè vinguessin", rememora el Dr. Morell.

Després van arribar els tornejos internacionals. El primer, a Cannes. "Tot es va fer amb una paciència de sant. I, haig de dir-ho, sempre acabava encarregant-se de tot la mateixa persona”, diu el Dr. Morell. Però en aquell campionat es van trobar amb la desagradable sorpresa que alguns equips es reforçaven amb jugadors que eren semiprofessionals i res tenien a veure amb la medicina, la qual cosa augmentava la desigualtat entre els competidors. "Per això vam decidir deixar-ho. I ens vam unir a un campionat italià, però amb el temps va acabar passant el mateix que a Cannes. I també ho vam deixar si bé a Venècia vam guanyar el primer campionat del món”, recorda el Dr. Morell.

Després d'aquestes dues experiències fraudulentes, el Dr. Morell va optar per crear en 1995 un campionat del món, el World Medical Football Championship (WMFC), que va disputar les seves primeres edicions als camps d’entrenament del Barça.  "Per a donar-ho a conèixer, vam fer de tot, fins i tot vam incloure una publicitat en la revista Lancet. Així van arribar a Barcelona equips australians, brasilers, mexicans. I el campionat va anar creixent i després de 10 anys es va anar organitzant en altres països", explica el Dr. Morell. Per a aquest campionat es va crear una normativa específica per a evitar que entre els participants es colessin persones que res tenien a veure amb la medicina. Per això es demanava aleatòriament als participants que demostressin que el seu treball professional era el de metges i havien de contestar a cinc preguntes, fàcils per a un metge, però complicades per a algú aliè a la professió.

Per poder disputar aquests tornejos, cada jugador es pagava les seves despeses i per als campionats jugats a l'estranger s'agafaven dies de vacances. "Mai vam voler un patrocinador. I això que hauria estat relativament senzill si haguéssim acudit als laboratoris, però sempre he pensat que els diners de la indústria farmacèutica han de destinar-se a la recerca, no a l'esport", diu el Dr. Morell.

Així que sense cap mena d'ajuda, l'equip Galens ha anat sobrevivint i disputant partits any rere any, renovant jugadors, han passat per l'equip uns 180 metges, i forjant amistats entre metges de tot el món. "Ha facilitat el contacte entre metges de tot el món. Ens hem enviat residents els uns als altres, hem intercanviat opinions mèdiques, hem col·laborat i ens hem ajudat. Això ha estat i és una relació molt important", assenyala el Dr. Morell.

La llavor plantada pel Dr. Ferran Morell, que segueix jugant amb el Galens Veterans, s'ha mantingut viva i l'equip continua participant en una lliga local “Ludus et amicitia” amb diversos equips universitaris i seguint disputant el World Medical Football Championship  (WMFC) per tot el món, un campionat que per voluntat dels capitans des de fa 15 anys porta el nom de Ferran Morell Cup.

El Dr. Jordi Riera, director del Programa ECMO Adult de Vall d'Hebron, és un dels responsables que el projecte Galens es mantingui actiu. "Continuem jugant, encara que des que va començar la pandèmia tot s'ha alentit, s'han suspès molts partits. Però quan tot torni a la normalitat, clar que tornarem a jugar amb assiduïtat", diu. I afegeix: "A l'equip hi ha una sintonia extraordinària entre tots els que formem part i s'han generat amistats que es mantenen encara que la gent se'n vagui a hospitals d'altres ciutats".

Enguany ha hagut de suspendre's per la pandèmia el WMFC que s'havia de disputar a l'Argentina al setembre. "Però quan recuperem la normalitat, reprendrem l'activitat i anirem a l'Argentina a jugar. Abans ja hem anat a Corea del Sud, Austràlia, Alemanya, Àustria o els Estats Units, Mèxic i Brasil, havent guanyat 5 vegades el campionat del món del WMFC. Això ens permet mantenir una relació molt estreta entre tots nosaltres i amb els metges d'altres països", diu el Dr. Riera, que agraeix la labor feta pel Dr. Ferran Morell: "Va ser una aposta audaç i avantguardista d'un home valent i intel·ligent i la prova és que ja gairebé són 50 anys de vida del projecte".

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.