La Societat Catalanobalear de Medicina Interna atorga el premi Joan Vivancos 2022 a un article del grup de Malalties Sistèmiques del VHIR

L'estudi sobre com la trombocitopènia augmenta el risc de trombosis dels pacients amb síndrome antifosfolipídica ha estat considerat el millor article publicat el 2021.

25/05/2022

La Societat Catalanobalear de Medicina Interna (SCBMI) ha guardonat un estudi liderat pel Dr. Josep Pardos Gea, investigador del grup de recerca de Malalties Sistèmiques del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) que dirigeix el Dr. Jaume Alijotas Reig,  amb el premi Joan Vivancos al millor article publicat durant el 2021. L’estudi, publicat a la revista Rheumatology (Oxford), estableix que tenir trombocitopènia persistent, és a dir, un nombre de plaquetes més baix de l’habitual, és un factor de màxim risc de trombosis en pacients amb síndrome antifosfolipídica (SAF).

Aquest estudi ha fet un seguiment i recull de dades de un subgrup de 114 pacients diagnosticats de SAF, tractats i seguits a la Unitat de Malalties Autoimmunes Sistèmiques del l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron des del 1980 al 2018. El Dr. José Pardos Gea destaca que l’associació entre la trombocitopènia i la SAF només esdevé visible quan s’analitzen les dades amb una llarga perspectiva històrica i per això no s’havia confirmat fins a aquest estudi. 

L’anàlisi estableix que el risc de trombosi i, per tant, menor supervivència del pacient es dona en casos de trombocitopènia moderada i lleu, amb una mitjana d’entre 50 i 150 x109 plaquetes/litre, mentre que la relació no es tan clara amb la trombocitopènia greu. A partir de l’estudi es demostra la necessitat de tenir aquest factor en compte a l’hora de fer el seguiment dels pacients així com per estudiar la patogènesi de la malaltia i desenvolupar estratègies terapèutiques.

La unitat clínica de Malalties Sistèmiques així com la Unitat de Recerca en Malalties Sistèmiques fa mes de 40 que treballa amb aquesta patologia. “Fem un seguiment a  gairebé 900 malalts amb SAF i a més liderem el registre europeu EUROAPS on hi ha mes de 2000 casos. També participem amb altres projectes internacionals com el APS-ACTION, el CORA o el SKY-LARK.  Tenim expertesa i això ens permet tractar millor els pacients. Seguim treballant i fen recerca en aquestes malalties” ens diu el Dr. Jaume Alijotas Reig.

La SCBMI és una associació sense ànim de lucre que forma part de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears i que agrupa als especialistes en Medicina Interna del territori. Cada any donen el premi Joan Vivancos al millor article publicat durant l’any anterior; Premi Bartolomé Cabrer a la millor Tesi Doctoral per optar al grau de Doctor en Medicina, llegida durant anterior; i el Premi a l’investigador jove amb la millor publicació.

El premi Joan Vivancos es dóna al considerat millor article publicat durant el 2022

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.