L’Associació Pulseras Candela renova el seu suport a un projecte de recerca del VHIR en ependimoma pediàtric

El projecte pretén desenvolupar noves estratègies terapèutiques per l’ependimoma pediàtric, un tumor altament agressiu del sistema nerviós central que roman incurable en aproximadament el 40% dels casos.

29/09/2020

L’Associació Pulseras Candela ha contribuït amb una nova donació de 50.000€ a seguir impulsant el projecte de recerca en ependimoma pediàtric del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Les entitats van signar un conveni de col·laboració al 2019, amb el qual l’Associació Pulseras Candela es comprometia a donar 150.000€ repartits en tres anys. El projecte “Noves aproximacions terapèutiques per al tractament de l’ependimoma pediàtric”, de la qual deriven diferents línies de recerca, està dirigit pel Dr. Miquel Segura, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en el Càncer en la Infància i l’Adolescència del VHIR.

L’ependimoma pediàtric (EPN) és un tumor altament agressiu que afecta el sistema nerviós central dels nens que el pateixen. El tractament d’aquest tipus de tumor, que actualment combina la cirurgia i altres tractaments com la radioteràpia o la quimioteràpia, acostuma a estar limitat per la seva difícil ubicació, així com pel risc de danyar les estructures cerebrals vitals. Per això, és necessari desenvolupar noves estratègies terapèutiques per als EPN pediàtrics.

Ara, un any després de la seva primera donació, l’associació torna a donar 50.000€ al projecte de recerca, amb l’objectiu que la investigació sobre aquest tipus de tumor, l’ependimoma pediàtric, pugui seguir avançant. De fet, el Dr. Miquel Segura remarca que “aquest projecte no hagués pogut seguir sense l’ajuda de l’Associació Pulseras Candela i el seu compromís”.

L’aportació inicial ha servit al grup de recerca per donar el primer impuls a les seves investigacions. “Gràcies per haver-nos permès posar aquesta primera pedra, que ha estat essencial per posar en marxa la investigació i gràcies per la confiança dipositada en el projecte”, ha afegit el Dr. Segura.

La Dra. Soledad Gallego, cap del Grup de Recerca Translacional en Càncer en la Infància i l’Adolescència, també ha volgut agrair el suport als membres de Pulseras Candela. L’associació, per la seva banda, ha explicat que no perden les ganes de fer tot el possible per aconseguir fons per aquesta investigació, tot i els obstacles que vagin trobant, com és el cas de la pandèmia per COVID-19, que va aturar la seva activitat durant un temps. “A principis d’any anàvem molt bé, en comparació amb l’any anterior. Malgrat les dificultats per l’arribada del coronavirus, seguirem lluitant per donar suport a aquesta línia de investigació”, ha destacat un dels membres de l’associació.

Els objectius principals del projecte

  1. Augmentar el nombre i la caracterització dels models cel·lulars i animals. Per tal d’augmentar la cartera de tractaments possibles, es necessita poder provar-los primer en aquests models, però la seva disponibilitat és molt escassa.

  2. Desenvolupament de teràpies i prova de fàrmacs epigenètics amb alta selectivitat per al cervell, que estan tenint resultats prometedors en un gran nombre de tumors en adults.
  3. Entendre el paper del microambient tumoral a l’EPN. És a dir, entendre la manera com algunes cèl·lules cerebrals ajuden al creixement i la progressió de l’ependimoma. Aquesta informació permetrà conèixer amb més profunditat els processos que són estrictament necessaris per a aquesta adaptació i, per tant, que seran candidats ideals per al desenvolupament de nous fàrmacs.

Pulseras Candela

Pulseras Candela va néixer el 2013, quan la Candela, una nena amb leucèmia, va començar a fer polseres durant les llargues hores que passava ingressada a l’hospital. Les seves amigues es van unir a la creació de polseres, i van començar a vendre-les en una paradeta del poble. Aquesta iniciativa va créixer tant que avui dia molts grups i entitats, com escoles, llars de gent gran, associacions de veïns, botigues o clubs esportius, col·laboren en la fabricació i distribució de les polseres Candela.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.