L'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el primer centre de Catalunya que arriba als cent tractaments amb radiofàrmacs per a pacients amb tumors neuroendocrins

El tractament dels tumors neuroendocrins està regulat per llei a Catalunya. Només tres centres estan acreditats i autoritzats, i Vall d'Hebron és el primer que arriba a un centenar de pacients tractats.

25/07/2023

L'Hospital Universitari Vall d'Hebron s'ha convertit en el primer de Catalunya que arriba als cent tractaments amb 177Lu-DOTA-TATE (Luthathera®) per a pacients amb tumors neuroendocrins, uns càncers poc freqüents que poden aparèixer a qualsevol part del cos. És un tractament de teragnòstic, que combina el diagnòstic i la teràpia en medicina nuclear: després d'un diagnòstic amb un 68Ga-DOTA PET-TC, els pacients són tractats amb un fàrmac que consisteix en un isòtop radiactiu, el 177Luteci, unit a un anàleg del receptor de la somatostatina que s'uneix amb gran afinitat al receptor d'aquesta hormona, penetra a les cèl·lules tumorals que expressen elevats nivells d'aquests receptors, com són la majoria dels tumors neuroendocrins, i ajuda a destruir-les amb ajut de la radiació. 

El tractament dels tumors neuroendocrins està regulat per llei a Catalunya, i només tres centres estan acreditats i autoritzats, basant-se en el seu nivell d'expertesa i coneixement de la malaltia, i Vall d'Hebron és el primer que arriba a un centenar de pacients tractats. "Un 80% de pacients amb tumors neuroendocrins responen al tractament amb Luthathera, que vam començar l'any 2016. Hem comprovat que en molts casos els tumors redueixen la mida i en altres s'estabilitzen i milloren els símptomes ràpidament, i aconsegueixen períodes lliures de progressió molt elevats", exposa la Dra. Amparo García Burillo, responsable de la Unitat de Teràpia Metabòlica del Servei de Medicina Nuclear. "A més, en aquells pacients en els quals s'observa que un primer tractament amb Luthathera (consistent en quatre dosis, una cada vuit setmanes) ha estat efectiu, amb un període lliure de progressió de més d'un any, hi ha la possibilitat de poder realitzar un segon tractament amb aquest radiofàrmac. Fins al moment hem fet un total de dotze retractaments"

Vall d'Hebron és el primer centre d'excel·lència en el tractament de tumors neuroendocrins a Espanya certificat per la European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS). El Dr. Jaume Capdevila, oncòleg mèdic responsable de la unitat de tumors neuroendocrins de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins de l'Institut d'Oncologia Vall Hebron (VHIO) es troba al capdavant del seu abordatge, en el qual és fonamental dur a terme una translació real dels resultats de la recerca a la pràctica clínica i aglutinar el coneixement i l'experiència en un centre de referència i d'elevat volum de pacients, en especial en tractar-se d'una malaltia complexa, minoritària i d'obligat tractament multidisciplinari, on cada decisió terapèutica pot tenir un gran impacte en l'evolució de la malaltia. 

Som el primer centre de Catalunya que arriba als cent tractaments amb 177Lu-DOTA-TATE (Luthathera®) per a pacients amb tumors neuroendocrins

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.