L’Hospital Vall d’Hebron celebra avui 65 anys

El 5 d'octubre de 1955 es va inaugurar aquesta institució que sempre ha estat puntera en la sanitat catalana.

04/10/2020

Avui, 5 d’octubre, l’Hospital  Vall d’Hebron està d’enhorabona: celebrem 65 anys d’història. Des del 1955 i al llarg d’aquestes sis dècades i mitja, el centre ha estat pioner a la sanitat catalana, un valor que ha anat actualitzant mitjançant la millora i evolució permanent de la institució i gràcies a l’excel·lència dels seus professionals.

En un primer moment, Vall d’Hebron comptava només amb l’Hospital General. Dotze anys després, el 1967, la institució va incorporar l’Hospital de Traumatologia i Rehabilitació (que avui dia també atén els malalts cremats), l’Hospital Maternal (avui anomenat Hospital de la Dona) i la Clínica Infantil (avui Hospital Infantil). El 1968, Vall d’Hebron va estrenar la primera UCI pediàtrica de l’Estat.

Des d’un bon inici, la infermeria ha tingut un paper imprescindible a la institució. En aquest sentit, l’aposta per una infermeria puntera va rebre un gran impuls el 1966 amb la posada en marxa de l’Escola d’Infermeria, que va impulsar una definició i un model propis d’aquest estament clau en l’assistència als pacients.

Vall d’Hebron, referent en l’assistència a pacients complexos

Algunes de les fites en l’àmbit clínic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron en aquests 65 anys han estat la realització del primer trasplantament hepàtic pediàtric de l’Estat (1985), el primer trasplantament de pulmó de l’Estat (1990), el trasplantament de sang de cordó umbilical al primer nen bombolla detectat a Catalunya gràcies al cribratge neonatal (2018) o la reanimació amb la tècnica ECMO d’una pacient que va estar més de 6 hores amb aturada cardíaca.

Més recentment, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha incorporat dos nous espais d’última tecnologia que permeten fer un salt endavant en l’assistència dels pacients més complexos. D’una banda, el 2016 es va posar en marxa el nou Bloc Quirúrgic (10.000 m2 i 19 quiròfans), que suposa un salt tecnològic i de qualitat, tant per als pacients, perquè està centrat en la reducció del temps d’intervenció i de postoperatori; com per als professionals, perquè incorpora noves tècniques quirúrgiques i fa més precisa la seva feina. Per altra banda, el 2018 es va estrenar l’Smart UCI (3.500 m2 i 56 boxes individuals, la més gran de l’Estat), que disposa de la tecnologia més avançada i connectada a l’Smart Display, un programa únic a l’Estat que integra totes les dades clíniques i de seguretat i les transforma en informació que facilita la presa de decisions per part dels professionals.

La creació del Campus Vall d’Hebron

El 2016 es va presentar el nou concepte Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, que reuneix diferents institucions relacionades amb Vall d’Hebron. Aquesta nova institució paraigua posava el colofó a les grans incorporacions que ha tingut l’Hospital al llarg de la seva història, com van ser el 1994 el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el 2006 el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el 2012 el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat). A més, des del 1971 l’Hospital és una unitat docent de la Universitat Autònoma de Barcelona, institució que té una seu també a l’interior del Campus.

El centre de referència en COVID-19 a Catalunya

Vall d’Hebron, l’Hospital més gran i transversal de Catalunya, també ha donat mostres del seu lideratge durant la pandèmia de COVID-19 que afecta el nostre país des de principis de 2020. Tant és així, que som l’hospital català que ha atès més pacients amb COVID-19 fins a dia d’avui i el que més n’ha donat d’alta (2.551 altes).

Avui dia, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron treballen més de 7.800 professionals i el centre atén més de 2 milions de pacients a l’any.

L’Hospital també compta amb 33 acreditacions CSUR (Centre, Servei i Unitat de Referència). Per tant, és el centre sanitari de Catalunya i del conjunt de l’Estat que compta amb més CSUR. Això significa que el Ministeri de Sanitat ha acreditat la nostra excel·lència en el tractament d’aquestes patologies i que qualsevol pacient de l’Estat pot tractar-se aquí. A més, Vall d’Hebron forma part de deu Xarxes Europees de Referència (ERN, en les seves sigles en anglès). Les ERN tenen per objectiu concentrar recursos i coneixements en l’abordatge de malalties complexes o poc freqüents.

Per tot això, l'Hospital Universitari Vall d'Hebron celebra uns 65 anys plens d'èxits i encara el futur més preparat que mai per fer front a la pandèmia de COVID-19 i a tots els reptes assistencials que es plantegin.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.