Mor Josep Baselga, excap d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i primer director del VHIO

El Dr. Baselga, oncòleg mèdic barceloní de reconegut prestigi internacional, excap d'Oncologia Mèdica de Vall d'Hebron i primer director de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia, ha mort als 61 anys.

21/03/2021

Va estudiar Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​i va iniciar la seva formació en Medicina Interna a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Va completar la seva formació en Medicina Interna a l’Hospital Kings County de Brooklyn, i després en Oncologia al Memorial Sloan Kettering a Nova York. Va tornar a Espanya el 1996 com a Professor Titular de la UAB, i com a coordinador i Cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Sota la seva direcció va crear el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, multidisciplinari, pioner i referent internacional, en el qual es va integrar l’assistència a pacients amb un programa d’investigació bàsica, clínica i traslacional, per així poder traslladar als malalts de càncer els avenços que es realitzaven al laboratori, de la forma més ràpida possible.

Aquesta és l’essència del VHIO, que es va crear, per iniciativa seva, en 2006 i del qual ell va ser el primer director, fins a la seva marxa als EUA.

El 2010 es va traslladar a Boston (Estats Units) per dirigir la divisió d’oncologia -amb més de 100 investigadors- de l’Hospital General de Massachusetts / Escola Mèdica Harvard, compaginant aquest càrrec amb el manteniment d’una important activitat científica al VHIO.

Entre el 2013 i el 2018 va assumir la direcció mèdica del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i des 2019 era el director mundial d’R+D de l’Àrea d’Oncologia de la farmacèutica britànica AstraZeneca.

Va ser membre de l’Associació Americana d’Investigació de el Càncer (AACR), fundador de la Fundació d’Estudis i Recerca Oncològica (FERO).

Durant la seva trajectòria professional va rebre molts reconeixements, entre els quals el Rosenthal Family Foundation, el Pezcoller Award, el Premi Jaume I, la Medalla Trueta i el Premi Internacional de Catalunya.

Impulsor de la medicina personalitzada en el tractament del càncer

El Dr. Baselga va apostar des dels seus inicis pels fonaments biològics de les malalties, molts anys abans que es tingués coneixement dels avenços en la identificació del genoma humà. Aquest esperit de combinar l’excel·lència en la pràctica clínica dels equips multidisciplinaris assistencials i al mateix temps promoure la investigació aplicada, va ser ràpidament disseminat i adquirit per altres Hospitals espanyols i de la resta de món.

Aquesta visió i per la seva capacitat de lideratge, va ser triat president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) i després de l’Associació Americana d’Investigació de Càncer (AACR), promovent, en ambdues societats, canvis fonamentals per afrontar els reptes de futur. També per aquesta visió i lideratge, el Dr. Baselga va passar a dirigir el Massachusetts General Hospital Cancer Center el 2010 i posteriorment el mateix Memorial Solan Kettering Center Cancer.

“En totes les posicions de responsabilitat que ha tingut el Dr. Baselga cal esmentar el rigor en aplicar l’esperit científic, la seva passió pel coneixement i la innovació, la capacitat de crear equips de professionals que tinguessin la mateixa capacitat de treball per lluitar contra el càncer”, comenta el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. “Gràcies a la seva visió i tenacitat per avançar en la medicina personalitzada en el tractament de el càncer, va ser fonamental perquè molts medicaments hagin estat introduïts en la pràctica clínica habitual, quan a l’inici les companyies farmacèutiques tenien dubtes de si continuar desenvolupant-los. Potser el més representatiu d’això és el trastuzumab (Herceptin) que ha contribuït a salvar tantes vides de pacients amb càncer de mama”, afegeix el Dr. Tabernero que va treballar amb el Dr. Baselga durant molts anys.

Des de Vall d’Hebron volem transmetre el condol a la família i amics del Dr. Baselga i agrair el seu llegat, que esperem continuar i millorar.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.