Neix AVÍS, un programa d'atenció als professionals implicats en incidents de seguretat

El Programa d'atenció a les víctimes d'incidents de seguretat, AVÍS, està constituït per un equip de professionals preparats per acompanyar i donar suport als treballadors que s’han vist implicats en incidents adversos i han patit repercussions sobre la seva salut. Són les anomenades "segones víctimes".

27/03/2019

Es calcula que, aproximadament, es produeixen 7,3 incidents, moderats o greus, relacionats amb la seguretat dels pacients per cada mil dies d’estada en un centre hospitalari. Aquests tipus d’accidents, a més de tenir conseqüències físiques i emocionals sobre qui els pateixen i les seves famílies (les anomenades “primeres víctimes”), també tenen una repercussió en els professionals. S’anomena “segona víctima” al professional de la salut implicat en aquest tipus d’incident que queda afectat emocionalment i, fins i tot, traumatitzat. Si és així, es converteix en una víctima més de l’incident.

La síndrome de la segona víctima pot tenir conseqüències en els àmbits laboral i personal. Entre les reaccions més freqüents, trobem angoixa, vergonya, sentiment de culpa, inadequació i també ràbia i enuig. També pot aparèixer por al rebuig o no poder fer bé la feina i dificultats de concentració i memòria, entre altres.

En aquest context neix AVÍS, un programa de suport i acompanyament de la segona víctima en tres aspectes fonamentals: psicològic, laboral i jurídic. Aquesta ajuda és posterior a l’ajuda immediata que reben per part dels companys i companyes de feina. El projecte està impulsat per la Comissió de Seguretat de l’hospital i té l’objectiu d’oferir atenció especialitzada mitjançant professionals referents formats en els seus propis equips de treball i a través d’un equip de suport legal, laboral i jurídic.

 

Com funciona el programa

Els estudis i experiències prèvies indiquen que la disponibilitat dels companys per donar suport  immediat a l’incident  resol una gran majoria de les necessitats dels professionals. Per això, en una primera fase del programa AVÍS es formaran comandaments intermedis i referents de seguretat dels pacients de l’hospital, caps de servei i persones de referència de serveis estratègics a fi de dotar-los de les eines i els coneixements necessaris per detectar i actuar en el cas que es produeixi un esdeveniment advers en el seu entorn. A més, totes aquestes persones sabran com activar el programa AVÍS i en què consisteix. En una segona fase, tots els professionals del centre podran fer la formació d’atenció a la segona víctima.

 

Una jornada informativa per presentar el nou programa

Atesa la importància d’aquest nou programa, clau per a la cura de la salut dels professionals de Vall d’Hebron, el 9 d’abril es faran dues sessions en què s’informarà del funcionament del servei i es resoldran tots els dubtes. Les sessions seran de 12 a 13.30 h i de 16 a 17.30 h.

Per donar a conèixer aquest nou servei entre els professionals de Vall d’Hebron, el 9 d’abril es faran dues sessions informatives en què s’explicarà el Programa i es resoldran tots els dubtes dels professionals. Les sessions seran de 12 a 13.30 h i de 16 a 17.30 h. Per assistir-hi cal inscriure’s en aquest formulari. El programa de les sessions es pot consultar aquí.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.