Nominats al prestigiós VBHC Dragon Grant&Endorsement dins el projecte europeu PED

El projecte PED vol crear un protocol clar en l’àmbit europeu per garantir i agilitzar el diagnòstic precoç de les immunodeficiències primàries

28/03/2019

Vall d’Hebron està nominat al VBHC Dragon Grant & Endorsement com a membre del projecte europeu PID Early Diagnosis (PED), destinat a assegurar un diagnòstic precoç de les immunodeficiències primàries (IDP) per tal de millorar la qualitat de vida d’aquests pacients. En l’actualitat, el projecte PED està present en tres països, a través de quatre hospitals: Ospedali Riuniti di Ancona, Ospedale Mauriziano di Torino, tots dos a Itàlia, i el Ghent University, a Bèlgica, a més de Vall d’Hebron. Aquests centres han constituït un comitè clínic on intercanvien resultats i experiències. L’objectiu és marcar un protocol clar per agilitzar i garantir un correcte diagnòstic als pacients de les PID. Segons explica el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, “el projecte PED és un model de diagnòstic precoç que abraça des de l'atenció primària a l'atenció especialitzada”.

El VBHC Dragon Grant & Endorsement, que es falla el pròxim 17 d’abril en Amerongen (Països Baixos), distingeix a iniciatives amb potencial dins l’àmbit de l’atenció sanitària. Els finalistes estan convidats a una jornada de treball, estil incubadora, on defensaran el seu projecte davant un jurat. El projecte guanyador obté 10.000 euros, a més de la plataforma de llançament d’aquest prestigiós guardó. El PID Early Diagnosis (PED) competeix enguany amb altres start ups finalistes com IncoCure, un servei online per dones amb incontinència urinària del Laurentius Hospital Roermond (Països Baixos) o EasyROM, una app per mòbil amb la qual el pacient pot mesurar la qualitat d’un tractament.  

El projecte PED vol millorar el diagnòstic de les IDP, un grup que engloba un total de 400 malalties minoritàries que afecten el sistema immunològic. Un total de 28.000 persones les pateixen a Europa i el retard del diagnòstic està estimat en una mitjana de 8,8 anys: arreu del món només entre el 10% i el 30% de la gent aconsegueix un diagnòstic correcte, segons dades de la Societat Europea per a la Immunodeficiència (ESID, en les seves sigles en anglès).  El projecte PED vol pal·liar aquesta situació creant un protocol clar perquè el pacient pugui posar nom i cognoms a la seva malaltia, on els professionals de totes les disciplines implicades estigui presents: immunòlegs, pediatres, infermeres, hematòlegs, pneumòlegs, etc. Aconseguir que tots ells sumin esforços i treballin de forma coordinada no només pot permetre avançar el diagnòstic, sinó estalviar el pacient proves innecessàries.

L’aplicació PIDCAP, altra eina per agilitzar el diagnòstic

El projecte PED també incorpora el PIDCAP, una aplicació informàtica basada en un algoritme que recull variables clíniques que alerten el professional de medicina de família o de pediatria de l’atenció primària sobre la possibilitat que el pacient tingui una immunodeficiència primària. L’eina sorgeix d’una idea de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron a la plataforma Innòbics (acrònim d’Innovació Oberta a l’ICS).  "Estem molt contents de poder, amb aquest i d'altres projectes, internacionalitzar el projecte PIDCAP ", exposa Soler.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.