Omomyc, un fàrmac desenvolupat a Vall d’Hebron, arriba a l'assaig clínic

Després de demostrar-ne l’eficàcia i la bona tolerància en models animals al laboratori, el tractament amb Omomyc (OMO-103), un fàrmac que inactiva el Myc, un gen clau per a la proliferació de les cèl·lules tumorals, acaba de rebre l'aprovació de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per iniciar els assajos clínics; és la primera miniproteïna inhibidora del Myc que arriba a aquesta fase.

Omomyc ha estat desenvolupat de manera conjunta pel Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, i Peptomyc.

17/03/2021

L'objectiu d'aquest assaig clínic de fase I-IIa és avaluar la seguretat del tractament amb Omomyc (OMO-103) en humans i comprovar si s'aconsegueixen els mateixos resultats que en models animals, en els quals ha demostrat que pot ser una opció terapèutica millor pel que fa als resultats i els efectes secundaris, especialment en alguns tipus de càncer com el de pulmó no microcític. Però cal esperar els resultats de l'assaig clínic per comprovar si es compleixen els mateixos que s'han aconseguit en els models preclínics. En la primera fase (fase I) hi participaran uns 20 pacients amb tumors sòlids avançats de diferents tipus de càncer que hagin esgotat totes les línies prèvies de tractament.La Dra. Laura Soucek, investigadora principal del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals en Ratolí del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), professora ICREA i cofundadora i directora executiva de Peptomyc SL, treballa des de fa més de 20 anys amb l'objectiu de desenvolupar un fàrmac que permeti inhibir el Myc. Durant aquest procés, el seu equip ha anat assolint diferents fites que els han portat a poder desenvolupar un fàrmac viable per administrar-lo en pacients. Un clar exemple de recerca translacional; de com un projecte que comença al laboratori pot acabar traslladant-se a la clínica. «Ha estat un viatge llarg en què hem anat superant molts obstacles, però on també hem anat demostrant la nostra teoria sobre el Myc fins a aconseguir resultats extraordinaris en models animals. Espero que l’Omomyc mantingui l'eficàcia que ha demostrat fins ara perquè puguem beneficiar-ne els pacients», comenta la Dra. Laura Soucek.

Part de l'èxit de la investigació preclínica també es deu a Peptomyc SL, una spin-off del VHIO creada per Laura Soucek i Marie-Eve Beaulieu, que hi ha aportat finançament i experiència en el desenvolupament de pèptids terapèutics. «Ara podrem traduir els bons resultats preclínics, amb sort, en un gran èxit per als pacients», comenta la directora mèdica de Peptomyc, la Dra. Manuela Niewel.

En l'assaig clínic, que es realitzarà en tres hospitals a Espanya –l’Hospital Universitari Vall d'Hebron a Barcelona, ​​l'Hospital Universitari HM Sanchinarro i l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz a Madrid–, hi participaran pacients amb tumors sòlids avançats que han esgotat totes les línies prèvies de tractament. La investigadora principal d'aquest assaig és la Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) - Fundació "la Caixa" i investigadora principal del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO. «És un privilegi i un orgull participar en un assaig amb una molècula desenvolupada al VHIO. Myc sempre s'ha considerat un oncogèn contra el qual era impossible tenir tractaments dirigits, per això aquest assaig és particularment interessant. Si es confirma que és efectiu podria ser molt important per al tractament de molts tumors».

 Myc, un gen clau per al càncer

La importància del gen Myc en el desenvolupament del càncer és coneguda des de fa molt temps. Myc és una família composta per tres proteïnes –c-Myc, N-Myc i L-Myc– que està implicada en múltiples processos biològics essencials per al desenvolupament del càncer: intervé en la proliferació i la divisió cel·lular, en el metabolisme i, fins i tot, en la regulació de la resposta immunitària. Tot això converteix el Myc en un pilar fonamental per al desenvolupament de la malaltia.

Així doncs, la inhibició del Myc té el potencial d'atacar les cèl·lules cancerígenes a través de diferents mecanismes. Estudis recents han demostrat en models animals que la miniproteïna Omomyc, el primer inhibidor del Myc d'aquest tipus que arriba a l'assaig clínic en humans, té prou capacitat per penetrar fins al nucli i inhibir el Myc per bloquejar la progressió del tumor. També és capaç d'induir la mort cel·lular dels tumors, però no de les cèl·lules normals, de manera que es tracta d'una eina prometedora per al tractament de múltiples tipus de càncer.«La nostra estratègia és completament diferent dels intents anteriors d’inhibir el Myc. La miniproteïna de l’Omomyc és prou gran per plegar-se adequadament i adaptar-se a l’estructura desordenada del Myc, cosa que confereix una alta especificitat a la inhibició», comenta Marie-Eve Beaulieu, directora científica de Peptomyc SL.

D'aquesta manera, l’Omomyc emergeix potencialment com el primer inhibidor del Myc que impedeix el creixement tumoral de manera segura sense generar efectes adversos severs o irreversibles.

El desenvolupament preclínic d’Omomyc ha estat possible gràcies a ajudes com la del Worldwide Cancer Research (WCR/AICR), una beca de consolidació i dues «proves de concepte» de l'European Research Council (ERC), dues beques FIS de l'Instituto de Salud Carlos III, la Fundació BBVA i la Fundació FERO entre d'altres.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.