Organitzem el primer simposi oncoquirúrgic sobre adenocarcinoma de pàncrees de l’Estat

Vall d’Hebron ha acollit una jornada dirigida a oncòlegs, cirurgians, digestòlegs i metges especialistes on van analitzar-se els avenços més destacats en aquest camp

06/10/2019

Vall d’Hebron ha acollit el 4 d’octubre la jornada Avenços més Destacats en Adenocarcinoma de Pàncrees (PDAC, en les seves sigles en anglès) Barcelona PDAC Meeting 2019. Dirigida a oncòlegs, cirurgians, digestòlegs i metges especialistes, el seu objectiu és conèixer l’estat actual del diagnòstic i el tractament de la neoplàsia de pàncrees i les noves estratègies de maneig en l’àmbit oncològic i quirúrgic. Es tracta del primer simposi oncoquirúrgic específic en adenocarcinoma de pàncrees de l’Estat.

En el decurs de la jornada s’ha aprofundit en els tipus d'abordatges quirúrgics mínimament invasius per robot i laparoscòpia en pacients resecables, així com de noves teràpies ablatives de radiofreqüència i electroporació irreversible, i també de la cirurgia radical en pacients amb neoplàsies avançades. I s’han identificat els candidats més adients per ser tractats amb les diferents opcions terapèutiques. “És un camp que ha viscut molts avenços en els darrers temps i hem detectat un gran interès per part de facultatius que ens fan arribar les seves consultes”, explica el Dr. Joaquin Balsells, cap clínic de Cirurgia Pancreàtica de Vall d’Hebron. El Dr. Balsells ha explicat  els progressos en el maneig quirúrgic de l’adenocarcinoma de pàncrees en el decurs de la jornada.

 

Nous fàrmacs i individualització del tractament oncoquirúrgic

La incorporació de nous fàrmacs ha permès allargar la supervivència en el tractament de la neoplàsia de pàncrees, no només en aquells pacients que pateixen tumors resecables o resecats, sinó també els que tenen tumors en estadis més avançats no resecables o amb metàstasis. Així mateix, els avenços en la caracterització i en el tractament del càncer pancreàtic han ampliat les opcions terapèutiques i han propiciat la individualització del tractament oncoquirúrgic, tot possibilitant el rescat quirúrgic en alguns pacients o poder aplicar tractaments ablatius quan presenten malaltia en estat avançat.

 

Un programa científic amb experts internacionals

El Dr. Ramon Charco, cap del servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de Vall d'Hebron, i el Dra. Teresa Macarulla, d’Oncologia Mèdica, han estat els encarregats d’inaugurar la jornada Avenços més Destacats en Adenocarcinoma de Pàncrees.

La Dra. Teresa Macarulla ha explicat posteriorment en la seva intervenció quines són les millors opcions en cas de metàstasi. Tant el Dr. Josep Tabernero, cap de servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), com la Dra. Macarulla van participar en la darrera edició del congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), on investigadors de tot el món presenten els últims avenços en el tractament d’aquesta malaltia. La Dra. Teresa Macarulla ha format part de l’estudi que ha demostrat com olaparib, un inhibidor de les proteïnes PARP, pot ser útil com a tractament de manteniment en pacients de càncer de pàncrees metastàtic amb una mutació de la línia germinal a BRCA.

La jornada ha comptat també amb la participació d’experts internacionals com el Dr. Quintus Molenaar i la Dra. Lilly Brada, del grup decàncer pancreàtic de l’UMC Utrech, que ha centrat la seva intervenció en PELICAN, un assaig clínic internacional en el qual Vall d’Hebron és l’únic centre de l’Estat que participa. PELICAN té com a objectiu avaluar l’eficàcia de la primera radiofreqüència intraoperatòria en un adenocarcinoma de pàncrees localment avançat. D'altra banda, la Dra. Michelle d'Oliveira del grup de Zurich ha exposat la seva experiència d'ablació d'aquests tumors amb electroporació irreversible. Així mateix el Dr. Roberto Salvia, del grup càncer de pàncrees de Verona, ha exposat la nova tendència de realitzar cirurgies cada cop més radicals, després de quimioteràpia, en aquests malalts de càncer localment avançat. 

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.