Primer assaig en humans d’un nou fàrmac epigenètic per al tractament de tumors sòlids

El nou fàrmac adreçat a desactivar PRMT5 ha demostrat activitat antitumoral preliminar en alguns tipus de tumor i una tolerabilitat acceptable.

25/07/2023

Investigadors del Grup de Càncer de Cap i Coll i de la Unitat de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO, que forma part del Campus Vall d'Hebron, han publicat a la revista Clinical Cancer Research els resultats preliminars del primer assaig a humans d'un nou fàrmac epigenètic de segona generació en pacients amb tumors sòlids que havien rebut tractament previ o no eren candidats a les opcions de tractament estàndard.

“En aquest estudi hem identificat la dosi màxima tolerada i la dosi recomanada per a un assaig de fase II. Pel que fa a la seguretat s'ha demostrat una toxicitat manejable dependent de la dosi i s'ha observat activitat antitumoral preliminar especialment en pacients amb tumors de glàndula salival” explica la Dra. Irene Braña, cap del Grup de Càncer de Cap i Coll del VHIO, investigadora de la UITM-CaixaResearch del VHIO i oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron que ha liderat l'estudi.

Què és l'epigenètica?

"Per comprendre què és l'epigenètica podríem dir que els gens són els ingredients d'una recepta i les marques epigenètiques serien les instruccions de la recepta: quins ingredients utilitzar, en quina proporció…" explica la Dra. María Vieito, investigadora del Grup de Càncer de Cap i Coll del VHIO i de la UITM-CaixaResearch del VHIO, oncòloga mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i primera signant de l'estudi.

El fàrmac JNJ-64619178, desenvolupat per la farmacèutica Janssen Research & Development, és un inhibidor molt potent i selectiu de la proteïna PRMT5 involucrada a la unió de marques epigenètiques a la seqüència d'ADN.

“PRMT5 juga un paper regulador en la progressió dels càncers humans ja que activa com un interruptor l'expressió de gens associats a la proliferació, invasió i migració de les cèl·lules canceroses i la seva sobreexpressió és un indicador de mal pronòstic en molts tipus de càncer humà” explica la Dra. Vieito.

“Estudis recents han demostrat que la inhibició de PRMT5 té efectes antitumorals en models preclínics de diversos tipus de tumors. Per tant, la inhibició de PRMT5 és un objectiu clínic atractiu per al tractament de tumors malignes” afegeix la Dra. Braña.

Primer estudi clínic en humans

La Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) - CaixaResearch, dirigida per la Dra. Elena Garralda, ha liderat el primer assaig clínic en humans d'aquest fàrmac. A l'estudi van participar noranta pacients amb diversos tipus de tumors sòlids avançats que havien rebut una mitjana de tres línies de teràpia sistèmica. Els tipus de tumors més freqüents van ser el carcinoma adenoide quístic (28,9%), càncer de pàncrees (14,4%), càncer de pròstata (13,3%) i melanoma uveal (8,9%). Tots van rebre el fàrmac JNJ-64619178.

Pel que fa a la seguretat, els efectes adversos més freqüents van ser hematològics i gastrointestinals i presentaven major freqüència i gravetat en augmentar la dosi. El fàrmac va ser ben tolerat, per sobre de la tolerabilitat que presenten altres fàrmacs de mecanisme epigenètic.

Activitat antitumoral en pacients amb carcinoma adenoide quístic

"JNJ-64619178 va demostrar activitat antitumoral preliminar especialment en pacients amb carcinoma adenoide quístic" afirma el Dr. Vladimir Galvao, investigador de la UITM-CaixaResearch del VHIO i coautor de l'estudi. "Es tracta d'un tumor de les glàndules salivals poc freqüent resistent a la quimioteràpia pel que no tenim avui dia un tractament eficaç per a aquests pacients".

Destaca el cas d'una pacient amb un càncer de pàncrees poc freqüent que no havia respost a tractaments anteriors i que des de l'inici de l'assaig fa quatre anys manté la malaltia sota control.

"Els resultats d’aquest assaig apunten a la necessitat de continuar investigant en la identificació de biomarcadors per a la selecció de pacients als quals pugui beneficiar un tractament basat en la inhibició de PRMT5" conclou la Dra. Irene Braña.

Model de recerca translacional

Una de les línies principals de recerca del Grup de Càncer de Cap i Coll del VHIO, liderat per la Dr. Braña, és el desenvolupament de fàrmacs epigenètics capaços de desactivar els gens involucrats en el desenvolupament del càncer. El grup treballa en estreta col·laboració amb la Unitat de Recerca en Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch que compta amb finançament de la Fundació ”la Caixa” i que permet desenvolupar un model veritablement translacional de recerca per tal d'apropar el coneixement científic a la pràctica clínica.

El nou fàrmac adreçat a desactivar PRMT5 ha demostrat activitat antitumoral preliminar en alguns tipus de tumor i una tolerabilitat acceptable.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.