Salut finançarà 2 projectes d’innovació impulsats per Vall d'Hebron

D'entre els 18 projectes seleccionats de diferents entitats, dos corresponen a Vall d'Hebron. Es tracta dels projectes 3D LAB i Drassanes Exprés.

 

18/06/2019

El Servei Català de la Salut finança per primera vegada 18 projectes d’innovació a través del nou Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut per entitats de la xarxa del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT) i orientats a la millora de la qualitat i l’eficiència de l’atenció sanitària. Es tracta d’un programa que es vertebra en dos àmbits: 15 milions finançats pel propi sistema de Salut i 15 més provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que la UE destina per a la contractació pública de productes i serveis innovadors.

El mes d’agost del 2017 es va obrir la convocatòria d’ajuts i s’hi van presentar un total de 33 projectes. D’aquests se’n van seleccionar 18 de diferents entitats i dos d'ells corresponen a Vall d'Hebron. Es tracta dels projectes 3D LAB i Drassanes Exprés.

 

3D LAB: Servei de Cirurgia Personalitzada: Efectivitat, Precisió, Seguretat i Qualitat en la Cirurgia i implantació de pròtesis/implants 3D personalitzats

 

“Es tracta d'un projecte per a la creació d'un servei de cirurgia personalitzada dins de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron amb l’objectiu de dissenyar pròtesis a mida utilitzant les últimes tecnologies digitals i la impressió 3D”, segons explica la Dra. Coro Bescós, cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de Vall d’Hebron i cap del grup de recerca CIBBIM- Nanomedicina Noves Tecnologies i Microcirurgia Craniofacial del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

El nucli central del projecte 3D LAB serà una oficina de planificació virtual d'impressió 3D, anomenada 3B LAB, ubicada dins de l'Hospital i equipada amb la tecnologia digital més puntera. Des de les seves fases inicials, integrarà diversos serveis mèdics juntament amb  enginyers biomèdics , informàtics i tècnics.

"Els principals avantatges d'aquest projecte són fonamentalment la possibilitat de treballar de forma multidisciplinària amb els diferents professionals implicats i, en segon lloc, el poder agilitzar i homogeneïtzar el procés de cirurgia personalitzada, el què contribuirà a la reducció del temps i el cost", comenta. "A més a més,  es podrà realitzar directament el control de la qualitat i dels resultats dels diferents elements personalitzats, el que es tradueix en una millora de la seguretat del pacient. D’altra banda, estem segurs que promourà la investigació i la innovació en el camp de la cirurgia personalitzada dins del nostre propi centre hospitalari”, afirma la Dra. Bescós.

 

Drassanes Exprés

 

El projecte Drassanes Exprés "permet optimitzar el procés de clivatge de malalties de transmissió sexual en persones asimptomàtiques mitjançant la incorporació de noves tecnologies, tant de diagnòstic com d'informació i comunicació, que ens permet oferir al pacient un diagnòstic ràpid, en menys de tres hores. Tot amb mostres fàcils de recollir per part de l'usuari i accés de forma telemàtica, tant en la sol·licitud de visites com de consulta de resultats", explica el Dr. Yannick Hoyos, facultatiu especialista del Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron. 

"Quan l'usuari accedeix al servei, l'equip d'infermeria li explica com és el procés de presa de mostres i aprofitem per fer un consell assistit, dirigit sempre a prevenció d'infeccions de transmissió sexual", afegeix Desideria Martínez, infermera de la Unitat d’infeccions de Transmissió Sexual Drassanes - Vall d’Hebron.

“Les infeccions de transmissió sexual han esdevingut en aquests moments un problema de salut pública important, sobretot, pels canvis de comportament i l’accés a noves tecnologies. En aquests moments, una de les mesures per prevenir l’extensió d’aquestes malalties de transmissió sexual és oferir uns clivatges fàcils i accessibles, per tallar la cadena de transmissió d’aquestes malalties”, conclou el Dr. Martí Vall, facultatiu especialista de la Unitat d’infeccions de Transmissió Sexual  Drassanes - Vall d’Hebron. 
 

Procés d’avaluació

 

Els projectes seleccionats plantegen nous models d’atenció a les persones afectades per patologies concretes, així com solucions tecnològiques per a la millora de la precisió diagnòstica, l’elecció del tractament adient i el monitoratge del pacient. Les iniciatives s’orienten a millorar la qualitat de vida de la ciutadania, fomentar l’apoderament dels pacients i l’autocura i augmentar la seguretat de l’atenció. També pretenen facilitar la tasca dels professionals sanitaris, afavorir la coordinació entre diferents nivells assistencials, reduir costos innecessaris, optimitzar els recursos disponibles i contribuir a la sostenibilitat del sistema de salut.

Els 18 projectes pertanyen a centres de l’Institut Català de la Salut (ICS), la Corporació Sanitària Parc Taulí, Consorci Hospital Clínic, Fundació de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Consorci Sanitari de Terrassa, Consorci Sanitari Integral i la Fundació Salut Empordà, Fundació Puigvert. Les iniciatives inclouen l’ús de noves eines TIC, entres les quals destaquen la intel·ligència artificial, la telesalut i la realitat virtual, que potencien la transformació digital de l’atenció sanitària, milloren els processos de prevenció, d’assistència i de gestió, i promouen, també, una atenció més personalitzada i ininterrompuda.

L’Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut, ha estat l’òrgan impulsor del programa i ha comptat amb una Comissió d’Avaluació encarregada de valorar les sol·licituds admeses. Aquesta Comissió està integrada per tres membres designats pel CatSalut (president i secretari), dos de l’AQuAS, un de la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació (DGPECR), Departament de la Presidència i d’Economia i Hisenda, i un nomenat pel Comitè de l'Estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

Els criteris d’avaluació i selecció dels projectes guanyadors s’han centrat en dues premisses: l’impacte i l’excel·lència. Pel que fa a l’impacte, s’han tingut en compte els resultats clínics i la seguretat dels professionals i dels pacients, la millora de l’efectivitat dels serveis del sistema sanitari català, els beneficis a Catalunya amb una cobertura territorial àmplia, i l’inici i promoció de noves fases en la cadena, des de la investigació fins a la innovació i la introducció al mercat de nous desenvolupaments. Quant a l’excel·lència, la tria s’ha basat en aspectes com la viabilitat econòmica i la sostenibilitat en el temps, l’impacte socioeconòmic i l’impacte rellevant en la millora de l’eficiència.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat i eficiència, així com l’impacte en salut en tot el sistema el nou Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut exigia també com a requisit indispensable per ser avaluats els projectes la potencial escalabilitat futura a tota la xarxa de salut pública.

La data màxima d’execució d’aquestes iniciatives és el 31 de desembre de 2023. El CatSalut, amb el suport de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), també durà a terme un estudi d'impacte sobre els resultats derivats dels ajuts i analitzarà la seva possible implantació per a tot el sistema.

 

La compra pública d’innovació, un element clau de modernització 

 

La compra pública d’innovació (CPI) fomenta la innovació orientada a potenciar el desenvolupament de nous mercats des de la demanda, mitjançant l'instrument de la contractació pública. Permet millorar tant la qualitat del servei públic, amb la incorporació de solucions innovadores i eficients mitjançant una planificació estratègica de la compra pública amb cooperació de l’empresa privada, agents R+D+i en la detecció de necessitats dels usuaris i les millors solucions del mercat.

La RIS3CAT, que defineix les prioritats per a les polítiques públiques de R+D+I i les actuacions que tindran el suport del PO FEDER Catalunya 2014-2020, identifica la compra pública d'innovació com un instrument clau per avançar cap a un model de creixement intel·ligent, sostenible i integrador dels serveis públics, que millori la qualitat de vida de la ciutadania.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals relacionats

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.