Som centre de referència a Catalunya en endometriosi profunda

Avui 14 de març se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi, una malaltia que afecta una de cada deu dones en edat reproductiva i que causa símptomes com dolor i infertilitat. Vall d’Hebron és centre de referència a Catalunya en endometriosi profunda, la forma més greu d’aquesta patologia. 

 

 

14/03/2019

L’endometriosi és una patologia ginecològica que afecta el 10% de les dones en edat fèrtil. Es produeix quan l’endometri, que és una capa de mucosa que en condicions normals recobreix l’úter, apareix fora de l’úter. Pot créixer de forma anormal als ovaris, la vagina, la bufeta… Un dels principals símptomes d’aquesta patologia és el dolor a la zona pèlvica, que pot ser molt incapacitant i que és la principal causa de consulta. Moltes pacients tenen dismenorrea, que és el dolor abdominal o pèlvic que es produeix abans de la menstruació. En alguns casos pot ser tan intents que les dones que el pateixen no poden fer vida normal. A més, moltes pacients també pateixen infertilitat.

Com explica el Dr. Antonio Gil, cap del Servei de Ginecologia, “aquesta patologia que tendeix a la cronicitat i que resta molta qualitat de vida és tan complexa que requereix un abordatge multidisciplinari. Per això, el nostre servei va crear la Consulta Monogràfica d’Endometriosi l’any 2012”. Aquesta consulta està formada per la Dra. Elena Suárez (que dirigeix la consulta) i la Dra. Laura Mañalich. Un dia a la setmana, tant la Dra. Elena Suárez com la Dra. Laura Mañalich visiten pacients que pateixen endometriosi. “Cada any passen més de 2.000 pacients per la Consulta Monogràfica d’Endometriosi”, assenyala el Dr. Antonio Gil. A més, l'any 2014 es va crear el Comitè Multidisciplinari d'Endometriosi (liderat pel Dr. Antonio Gil i coordinat per la Dra. Elena Suárez i la Dra. Laura Mañalich) amb l'objectiu d'optimitzar el procés diagnòstic i l'abordatge terapèutic d'aquestes pacients. El Dr. Antonio Gil remarca que “en aquest comitè participen especialistes d'altres serveis, com urologia, cirurgia general, radiodiagnòstic, medicina reproductiva i endocrinologia ginecològica”.

 

Vall d’Hebron centre de referència a Catalunya en endometriosi profunda

Vall d’Hebron és centre de referència a l’Estat en endometriosi. I Vall d’Hebron també és centre de referència a Catalunya en endometriosi profunda. Com explica el Dr. Antonio Gil, “l’endometriosi profunda és la forma més greu de la patologia. Es caracteritza per una dismenorrea greu, amb dolors molt intensos quan la dona té relacions sexuals, quan fa la digestió, al recte... És un dolor molt invalidant. En molts casos l’opció terapèutica és la cirurgia. Es tracta d’una intervenció molt complexa, que duem a terme en centres de referència com el nostre, ja que, a causa de la patologia, coàguls de sang derivats de la menstruació fan fibrosi en moltes estructures pèlviques”. Degut a l’elevat grau de complexitat d’aquesta cirurgia, cal la intervenció de cirurgians ginecològics, urològics i digestius.

Com afegeix el Dr. Antonio Gil, que també és cap de grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), “l’endometriosi és una de les patologies ginecològiques que més interès suscita en el camp de la recerca. El nostre Servei de Ginecologia, amb col·laboració amb el VHIR, té en marxa vàries línies de recerca amb l’objectiu de desenvolupar possibles dianes terapèutiques. En aquest sentit, tenim en marxa un estudi sobre marcadors angiogènics per desenvolupar possibles dianes terapèutiques”.  

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.