Un estudi del VHIR identifica dos nous gens implicats en el càncer de pulmó

Un estudi liderat pel grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR), del Vall Hebron Barcelona Campus Hospitalari, ha permès descobrir dos nous gens implicats en el càncer de pulmó. El treball, que s’ha publicat a Cell Death & Disease, obre la porta a emprar el micro ARN miR-99a en el tractament d’aquesta patologia.

22/11/2017

Els micro ARNs regulen l’expressió de més del 50% dels gens humans i exerceixen diferents funcions en l’organisme. Els micro ARN s’estan estudiant a nivell terapèutic per a modular l’expressió dels gens i, per tant, de les proteïnes, que contribueixen a les funcions normals i als processos patològics com el càncer.

En el seu treball, els experts del VHIR van analitzar 47 mostres de teixit tumoral d’adenocarcinoma (un tipus de càncer de pulmó) i de teixit normal de pacients de l’Hospital Universitari Vall Hebron, i van observar que miR-99a era un dels micro ARN més desregulats. Així, van veure que les cèl·lules tumorals en les que miR-99a era més abundant, és a dir, estava sobreexpressat, creixien menys. També van comprovar que el caràcter supressor tumoral de mi-R99a era degut a que es parava el cicle cel·lular de les cèl·lules tumorals en estimular-se el procés d’apoptosis (mort cel·lular).

El següent pas que es van plantejar els investigadors va ser identificar els principals gens implicats en el caràcter supressor tumoral de miR-99a. I es van centrar en dues proteïnes generades per dos gens del mateix nom poc estudiats fins llavors: E2F2, un factor de transcripció, i EMR2, una proteïna receptora de membrana. Quan els experts van sobreexpressar miR-99a en línies cel·lulars, va disminuir l’expressió dels dos gens citats. A més, van comprovar que aquesta menor expressió dels gens es traduïa en una menor fabricació de proteïnes. Posteriorment, es van replicar els mateixos resultats en models de ratolí.

Una altra conclusió del treball és que les cèl·lules tumorals en què miR-99 es troba sobreexpressat són menys agressives perquè presenten un fenotip (o un aspecte) epitelial. Com explica la Dra. Matilde Lleonart, cap del grup d’Investigació Biomèdic en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR, “el 99% dels tumors humans tenen origen a l’epiteli, que està format per cèl·lules ben diferenciades. En el cas dels tumors més agressius, les cèl·lules tumorals tornen a una fase de cèl·lules mare, en el que es coneix com a ‘transició epiteli mesènquima’ (EMT), el que possibilita que puguin evolucionar de nou i diferenciar-se en diversos tipus de cèl·lules tumorals més perilloses”. En l’estudi, les cèl·lules tumorals que sobreexpressaven miR-99a no duien a terme aquest procés, mentres que sí que ho feien aquelles sense sobreexpressió d’aquest micro ARN. Concretament, afegeix Lleonart, “vam observar que les cèl·lules tumorals amb més miR-99a contenien menys cèl·lules mare i aquestes tenien menys activitat biològica i, per tant, eren menys agressives”.

Segons l’opinió de la Dra. Matilde Lleonart, una de les principals aplicacions pràctiques del treball és que “els pacients amb tumors de pulmó que sobreexpressen miR-99a probablement requereixin teràpies menys agressives, el que permetria reduir els efectes secundaris dels tractaments. S’estima que al voltant del 10% dels pacients de càncer de pulmó sobreexpressen aquest micro ARN”.

Comparteix-lo:

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Fundació Hospital Universitari Vall d’Hebron – Institut de Recerca.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.